Italiaanse president Mattarella beëdigd

Mattarella spreekt het Italiaanse parlement toe tijdens zijn beëdiging. Foto EPA / Giuseppe Lami

Sergio Mattarella is vandaag beëdigd als president van Italië. De 73-jarige oud-rechter en oud-minister legde in het parlement de eed af. Hij volgt de 89-jarige Giorgio Napolitano op, die begin deze maand, na bijna negen jaar zijn functie neerlegde.

Leden van de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat en afgevaardigden uit de regio’s kozen Mattarella afgelopen weekend als staatshoofd. Hij was de enige serieuze kandidaat voor de grotendeels ceremoniële functie. De regering van premier Matteo Renzi had hem voorgedragen.

Mattarella, geboren in de Siciliaanse hoofdstad Palermo, was de laatste jaren rechter bij het Constitutioneel Hof. Daarvoor was hij lange tijd politiek actief. Hij begon als christendemocraat, maar hij verkaste naar de centrumlinkse PD. Vanaf de jaren tachtig bekleedde hij diverse ministersposten, onder meer van Onderwijs en van Defensie. Zijn vader was een beroemd voorman van de christen-democraten, omstreden vanwege zijn banden met de maffia. Zijn broer werd door de maffia vermoord.

Wie is Mattarella? Een president met een Fiat Panda, schrijft Marc Leijendekker vandaag in nrc.next (€):

“Sergio Mattarella is een jurist in hart en nieren. Gereserveerd, sober, ook als politicus afkerig van effectbejag en wat hij „geschreeuwde politiek” heeft genoemd. Als christen-democraat prefereert hij consensus boven polarisatie, maar als het om de rechtsstaat gaat, is hij compromisloos. In het eerste decennium van deze eeuw raakt hij langzaam wat op de achtergrond, en bij de verkiezingen van 2008 stelt hij zich niet meer verkiesbaar. Drie jaar later, in 2011, wordt hij benoemd tot rechter in het Constitutionele Hof. Hij kiest ervoor in een klein appartement vlak bij het Hof te wonen en rijdt in een Fiat Panda.”

Lees in nrc.next ‘President met een Fiat Panda’, (€)

    • Mirjam Remie