Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Islamitische Staat heeft Jordaanse luchtmachtpiloot levend verbrand’

Jordaanse vrouwen poseren met de foto van Al-Kaseasbeh. De derde van links is zijn echtgenote.
Jordaanse vrouwen poseren met de foto van Al-Kaseasbeh. De derde van links is zijn echtgenote. Foto EPA

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) zou een gegijzelde Jordaanse straaljagerpiloot levend verbrand hebben. Zijn verbrande lichaam is te zien in een video van IS, schrijft persdienst AFP. Het zou gaan om de 26-jarige Muath al-Kaseasbeh.

De Jordaanse autoriteiten hebben zijn dood inmiddels bevestigd. Ook zeggen ze dat de piloot al op 3 januari gedood is, meldt persbureau Reuters.

gevangenenruil

In december nam de terreurgroep Al-Kaseasbeh gevangen nadat zijn toestel crashte in het noordelijke Raqqa in Syrië (maps). Al-Kaseasbeh bestuurde een F16 die toebehoorde aan de anti-IS-coalitie, die bommen gooit op doelen van IS. De terreurgroep eiste dat Jordanië, in ruil voor de piloot, de ter dood veroordeelde Iraakse zelfmoordterroriste Sajida al-Rishawi vrij zou laten. Maar Jordanië wilde eerst bewijs zien dat Al-Kaseasbeh nog in leven was. Dat bewijs kwam niet.

Jordanië zei zondag, na de onthoofding van de tweede Japanse gijzelaar Kenji Goto, dat het land vastbesloten was “alles te doen” om het leven van Al-Kaseasbeh te redden. Twee weken geleden bleek dat IS ook Haruna Yukawa, een andere Japanse gijzelaar, had geëxecuteerd.

executies

Het leger van Jordanië heeft gezegd dat hun wraak “zo groot zal zijn als het verlies van het Jordaanse volk”, Jordaanse autoriteiten hebben een “wereldschokkende” reactie op de moord aangekondigd. Binnen enkele uren zouden zes terreurverdachten die vastzitten in Jordanië worden gedood, onder wie Sajida al-Rishawi. Dat zeiden bronnen van de regering tegen Sky News Arabia. De Jordaanse koning heeft gezegd dat de moord een “laffe terreurdaad” is die op geen enkele manier verband houdt met de islam.

Twitter avatar rConflictNews Conflict News NOW: Jordan transferring death row inmates to prison in South notorious for executions - @AS_IraqDesk
Inwoners van Jordanië steken kaarsjes aan voor de Jordaanse piloot.

Inwoners van Jordanië steken kaarsjes aan voor de Jordaanse piloot. Foto EPA / Jamal Nasrallah

‘barbaars’

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie noemt het een nieuwe “afgrijselijke bevestiging van de extreme gruwelpraktijken waartoe IS in staat is”, schrijft persbureau ANP.

“De internationale gemeenschap is opgestaan om deze barbaren een halt toe te roepen. En zal dit blijven doen. Het is zaak om koers te houden.”

Het Witte Huis veroordeelt de actie van de terreurgroep en roept op tot onmiddellijke vrijlating van alle IS-gevangenen, meldt persdienst AFP. President Obama:

“De video van de Jordaanse piloot, die levend wordt verbrand, bewijst de wreedheid en barbarij van IS.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Driehoeksruil gijzelaars naar climax (€) en IS onthoofdt Japanner, nog 16 gijzelaars over (€)