Ingreep voor oplossen probleem zorgdeclaraties

Staatssecretaris Martin van Rijn (Zorg, PvdA) neemt noodmaatregelen om de problemen met de decentralisering van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) op te lossen. Ook zorgbehoevenden van wie de besteding van hun pgb nog niet is goedgekeurd kunnen hun kosten nu direct declareren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer. Er zijn problemen met de goedkeuring en uitbetaling van pgb’s die sinds kort niet meer vooraf aan de zorgvrager maar achteraf aan de zorgverlener worden uitgekeerd.

Het is de eerste decentralisatie van het kabinet waarbij aanzienlijke problemen aan het licht zijn gekomen. De goedkeuring van zorgcontracten door gemeenten en de uitbetaling door de SVB zijn vastgelopen. Bijna 150.000 pgb-houders hebben hun zorgovereenkomsten moeten laten goedkeuren. Zo’n 20.000 van hen hebben nog geen bevestiging gekregen van de SVB dat hun papierwerk in orde is. 15.000 mensen met een pgb hebben geen zorgcontracten ingediend.

De veranderingen met het pgb zijn bedoeld om fraude tegen te gaan, benadrukt Van Rijn in zijn brief. .

In de Kamer blijven zorgen over de aanpak van Van Rijn. Volgens Kamerlid Mona Keijzer (CDA) is het „schandalig dat hij de nadruk legt op fraudebestrijding”. „Dat is ook belangrijk, maar het gaat nu eerst om de mensen die hun geld niet krijgen. Excuses zijn op zijn plaats.” Ook de PvdA-fractie wil een debat met de staatssecretaris.