Gierende paniek

Een apex predator staat aan de top van de voedselketen, een roofdier dat de makkelijke prooien voor het kiezen heeft. Dat slaat niet op Napalm Death zelf, maar het had gekund. De verwoestende mix van punk, metal en grindcore met maatschappijkritische teksten is bekend, maar op Apex Predator – Easy Meat zelden saai. Het artwork alleen al: een goor bakje supermarktvlees dat staat voor ons geconsumeer, afhankelijk van een systeem waarin we de halve wereld als slaaf voor ons smakeloze gedrag inzetten.

Napalm Death maakt zich nog altijd luider dan luidkeels sterk voor de verschoppelingen in de wereld, nu met een afkeer van de moderne slavernij in de textielindustrie, Bangladesh voorop.

De band is in topvorm op hoge snelheid, zoals in de chaos van ‘Metaphorically screw you’, ‘Cesspits’ en ‘Timeless flogging’. Dat gaat op het ritme van een paar honderd tapdansgroepjes die allemaal tegelijk in gierende paniek een brandende laminaatwinkel inrennen. Maar het werkt ook logger, in ‘Dear slum landlord...’ en het heerlijke titelnummer, een zieke Nile-achtige mars waar je zeker als grootkapitalist bang van wordt.

    • Peter van der Ploeg