‘Geld bij Slotervaartziekenhuis liep altijd door elkaar heen’

ANP

In het Slotervaartziekenhuis liep het geld van het ziekenhuis, van de vennootschappen van vastgoedondernemer Jan Schram en van toenmalig directeur en aandeelhouder Aysel Erbudak allemaal door elkaar. Dat was jarenlang de manier van werken waardoor rechters nu denken dat Erbudak zich ten koste van het ziekenhuis heeft verrijkt. Dat zegt de voormalig bestuursvoorzitter in een interview dat Het Parool en NRC met haar hielden.

Erbudak moet inmiddels meer dan 4 miljoen euro terugbetalen aan het ziekenhuis en een andere betrokken voormalige werkgever, een bedrag dat ze niet zegt te hebben. Het openbaar ministerie onderzoekt oplichting en valsheid in geschrifte.

Beste deal ooit

Schram en Erbudak redden in 2006 het Slotervaartziekenhuis van de ondergang. Volgens Erbudak is er destijds niets betaald voor het ziekenhuis. “Dat was de beste deal uit mijn leven”.
Na het overlijden van vastgoedmiljonair Schram ontstond er ruzie. Erbudak werd in 2013 ontslagen en het ziekenhuis werd datzelfde jaar overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.

Erbudak wijt de verdenkingen van justitie aan de werkwijze die ze jarenlang had met haar zakenpartner Jan Schram. “Jan deed altijd de financiën en ik het management. (…) Ik had een creditcard waarmee ik alle uitgaven deed, zowel zakelijk als privé.” Schram splitste die uitgaven vervolgens tussen privé en zakelijk. Alle privé-uitgaven werden vervolgens als persoonlijke schuld van Erbudak geadministreerd.

“De schuld bij de rekening courant stapelde zich in de loop der tijd op. Af en toe stelde de fiscus daar vragen over. Jan zat dan altijd te puzzelen hoe hij het fiscaal-technisch het beste kon organiseren. Ik heb nooit de indruk gekregen dat Jan mij in een benadeelde positie achterliet.”

Honderdduizend waarschuwingen

Erbudak zegt door deze manier van werken zestien jaar lang geen salaris te hebben ontvangen. Haar accountant heeft haar hiervoor “wel honderdduizend keer gewaarschuwd” en gezegd dat er afspraken op papier moesten komen. “Dus of ik die huidige toestand over mezelf heb afgeroepen? Helemaal waar, heel stom”, zegt Erbudak.

“Ik heb verzuimd afspraken goed vast te leggen, dat werkt nu tegen mij. Dat kan je naïef noemen. Mijn belangrijkste ontlastende getuige [zakenpartner Jan Schram, red.] is weggevallen.”

Erbudak zegt dat bij het Slotervaartziekenhuis destijds geen directiereglement bestond, noch een declaratiebeleid.

Lees het gehele interview vanmiddag in NRC Handelsblad

    • Jeroen Wester