FC Utrecht schorst Kali alsnog voor slaan teamgenoot

„Het heeft het hele weekend aan mij geknaagd”, zegt algemeen directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht. „Moreel gezien is mijn beslissing onjuist geweest. Ik kan mezelf niet recht in de spiegel meer aankijken.”

Gisteren besloot de club alsnog middenvelder Anouar Kali te schorsen voor het slaan van ploeggenoot Kristoffer Peterson op een training vorige week donderdag. De Zweed brak bij het incident zijn kaak.

Kali kreeg in eerste instantie een geldboete en speelde afgelopen zondag gewoon mee in de verloren thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Hij werd voortdurend uitgefloten en het publiek riep ‘Kali hou je handen thuis’.

De club kreeg veel kritiek voor de lichte straf. Daarop besloot FC Utrecht – twaalfde in de eredivisie – hem alsnog voor twee weken te schorsen. De voetballer mist de wedstrijden tegen Willem II, PSV en FC Dordrecht.

Directeur Van Schaik spreekt op de clubsite over een grote inschattingsfout. Hij wilde vorige week donderdag snel een oplossing, nog vóór aanvang van de volgende training. De geldboete stond bij nader inzien niet in verhouding tot wat er zich op het trainingsveld heeft afgespeeld, zegt Van Schaik. „Op dat moment hebben we niet goed ingeschat wat de gevolgen van deze beslissing waren. Ik heb er spijt van dat ik niet direct tot het opleggen van een schorsing ben overgegaan.”

Kali en Peterson hebben het incident uitgesproken, zei Kali zondag tegen de NOS. „Het had nooit mogen gebeuren. We zijn daarna gelijk gaan praten met z’n allen. Al snel kwamen we tot de conclusie dat het voorbij moet zijn.”

Het ging donderdag mis tijdens een ochtendtraining. De irritatie ontstond in een fel partijspel, waarna de 23-jarige Kali zijn ploeggenoot sloeg.

Een dag later, na onderzoek in het ziekenhuis, bleek de 20-jarige Peterson een gebroken kaak te hebben. De Zweedse aanvaller is naar verwachting zes weken uitgeschakeld.