Een meditatiegadget om vogels te laten fluiten

Foto MUSE

Ooit werd mediteren gezien als zweverig; tegenwoordig zijn de meditatieclubjes en mindfulness-goeroes niet aan te slepen. Mediteren helpt tegen stress en angst – de grote psychische klachten van deze tijd. Je concentratie wordt er beter van en je (leer)prestaties ook.

In de groeiende meditatiemarkt is er een nieuwe gadget: Muse. Dat is een hoofdband die via EEG (elektrische signalen) je hersenactiviteit meet tijdens het mediteren. Sinds een paar weken is Muse verkrijgbaar in Nederland.

Muse kan via bluetooth worden gekoppeld aan je smartphone of tablet. De hoofdband zet je als een bril op je oren, met de band tegen je voorhoofd gedrukt. Een futuristisch gezicht, maar het zit niet vervelend.

Eerst wordt in zestig seconden een opname gemaakt van je hersengolven in actieve staat. Dat wordt het referentiepunt voor het meten van je hersengolven tijdens het mediteren.

Dan volgt een meditatie van drie minuten: „Sluit je ogen, concentreer je op je ademhaling.” Op de achtergrond hoor je wind waaien. De weersomstandigheden reflecteren de staat van je brein: als het goed gaat, kun je zware windstoten ombuigen tot een vriendelijk briesje. Geinig.

Na afloop tonen grafieken hoe actief of rustig je was tijdens het mediteren. Op basis daarvan krijg je punten. Als je heel kalm bent, hoor je fluitende vogeltjes – die zijn goed voor bonuspunten.

Iedereen die mediteert, weet hoe moeilijk het is de discipline op te brengen om het dagelijks te doen. Het puntensysteem van Muse kan motiverend werken. En anders is de hoge aanschafprijs van 299 euro een reden om wat vaker te mediteren.

Tegelijkertijd staat het meten en scoren van Muse in schril contrast met de aard van mediteren, waarbij het juist gaat om loslaten, acceptatie en mildheid tegenover jezelf. „Muse geeft je doelen, uitdagingen, punten en bonussen om te zorgen dat jij jezelf kan verbeteren”, zo staat op de website. Dat klinkt meer als een oververhitte bankier dan als een zenboeddhist.

    • Eva de Valk