‘Economische sancties Rusland beter dan wapenleveranties Oekraïne’

Een pro-Russische separatist vecht tegen het Oekraïense leger in de oostelijke stad Debaltseve. AFP / Manu Brabo

Economische sancties zijn de beste manier om invloed uit te oefenen op Rusland in de oorlog in Oost-Oekraïne. Dat zegt een belangrijke adviseur van Obama. Volgens hem is het leveren van wapens geen oplossing.

Veiligheidsadviseur Ben Rhodes zei tegen CNN dat het de VS “nog steeds denken dat de beste manier om Rusland te beïnvloeden economische sancties zijn, die diepe sporen nalaten in de Russische economie”.

Washington overweegt wapens te leveren

Washington overweegt wapens te leveren aan Oekraïne, zodat mensen in Donbas meer kans hebben de pro-Russische rebellen te verslaan. Het gaat om wapens waarmee Oekraïners zich kunnen beschermen, zoals antitankraketten, onbemande verkenningsvliegtuigjes, gepantserde auto’s, beveiligde communicatieapparatuur en radarinstallaties om lanceerinstallaties van inkomende raketten te kunnen waarnemen. Dat zou tot 2017 in totaal drie miljard dollar kosten.

In een rapport dat gisteren werd gepresenteerd bepleiten NAVO-bevelhebber Philip Breedlove en acht voormalige hoge regeringsfunctionarissen wapenleveranties. Ook oud-NAVO-ambassadeur Ivo Daalder en oud-plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken (en Rusland-kenner) Strobe Talbott ondertekenden het rapport, waarin staat:

“Alleen als het Kremlin weet dat de risico’s en kosten van verdere militaire acties hoog zijn, zal het streven naar een acceptabele politieke oplossing. Het Russische optreden in en tegen Oekraïne is de ernstigste bedreiging van de Europese veiligheid in meer dan dertig jaar. Het Westen kán Rusland stoppen, de vraag is of het daartoe ook de wil heeft.”

Obama twijfelt, omdat het de relatie met Rusland nog verder zou doen verslechteren. Tot nu toe leveren de VS alleen niet-dodelijk militair materieel aan Oekraïne, zoals nachtkijkers, scherfvesten en medische hulpgoederen.

Oorlog escaleert

In Oost-Oekraïne wordt, ondanks economische sancties, nog altijd zwaar gevochten. Een wapenstilstand uit september is op niets uitgelopen. Duizenden mensen kwamen om. Separatisten gebruiken zware wapens en hebben gisteren gezegd de strijd te zullen opvoeren en 100.000 mannen te rekruteren. Bij Debaltseve, een dorp halverwege Donetsk en Loegansk, zijn volgens militair analist en parlementariër Dmytro Tymtsjoek zo’n 3.500 militairen, 35 tanks en 90 pantserwagens verzameld om de Oekraïense troepen te omsingelen.

Journalist Petr Shelomovskiy is in het gebied:

Twitter avatar shelomovskiy Petr Shelomovskiy Humanitarian ceasefire in #Debaltseve today. Authorities try to evacuate civilian population from the area
Twitter avatar shelomovskiy Petr Shelomovskiy Breaking: #Ukraine army sources confirm to me, @obk and @burskayaz that 9 Rus marines from Ulyanovsk were captured by Ukrainians last Friday
    • Mirjam Remie