Doodvonnissen in Egypte bekrachtigd, journalist komt vrij

Mohamed Fahmy Foto Heba Elkholy/AP

Een rechter in Egypte heeft gisteren het doodvonnis tegen 183 aanhangers van de Moslimbroederschap bekrachtigd. De mannen worden beschuldigd van de aanval op een politiebureau in Kerdasa bij Kairo, waarbij 11 doden vielen. De Moslimbroederschap van Egyptes vorige president, Mohammed Morsi, is door de huidige president Abdul Fattah al-Sisi verboden. Het regime treedt hard op; honderden aanhangers van de Broederschap zijn eerder al ter dood veroordeeld. Executies hebben echter niet plaatsgevonden. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelen de rechtsgang in Egypte.

Tegen het vonnis is beroep mogelijk. Vorige maand werd het doodvonnis tegen 37 mensen herroepen.

Oud-president Morsi moet 15 februari opnieuw terechtstaan. Er lopen al drie processen tegen de leider van de Moslimbroeders. Ook hij kan de doodstraf krijgen.

Ondertussen zou vanochtend één persoon worden vrijgelaten. De Canadees-Egyptische Al-Jazeera-journalist Mohamed Fahmy zou in ruil voor zijn vrijlating zijn Egyptische nationaliteit hebben opgegeven, meldt de BBC. Een collega van Fahmy, Baher Mohamed, die alleen de Egyptische nationaliteit heeft, blijft vastzitten. Net als de Australische journalist Peter Greste, die zondag werd vrijgelaten, werden de twee in december 2013 gearresteerd op beschuldiging van samenwerking met de Moslimbroederschap. De arrestaties leidden tot internationale ophef. (BBC AP, Reuters)