2Doc: Home

NPO 2, 23.00-00.11u.

Nadat de Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou een lied had gezongen dat de autoriteiten in zijn land niet beviel, werd tijdens een wraakactie zijn vader vermoord.

Kouenou vluchtte naar Nederland waar hij inmiddels alweer drie jaar illegaal verblijft. In de documentaire Home onderzoekt filmmaker Ramon Gieling het leven van vluchtelingen. Wat is hun kijk op het bestaan, op hun verleden, heden en toekomst? Wanneer hij Cyriaque Kouenou leert kennen in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp, besluit hij de Afrikaanse muzikant op zijn reis door Nederland te volgen. Tijdens het filmen analyseert hij zijn verhouding tot Kouenou. Hoe ver laat hij hem toe in zijn leven? En waar houdt hij hem juist buiten?

Ondanks alle tegenslag, de nachtmerries die hem kwellen, het gebrek aan geld en het voortdurend verhuizen blijft Kouenou een optimist, die door zijn aanstekelijke enthousiasme overal waar hij komt mensen raakt met zijn muziek en zijn vaak onnavolgbare wijsheden. „Een mens die geen obstakels kent en geen problemen, is als een rivier zonder vis.”

Kouenou kreeg bekendheid in Nederland toen hij afgelopen jaar in het voorprogramma van Salif Keita en Alpha Blondy in Paradiso optrad.