De tien opvallendste transfers van afgelopen winterstop

Juan Cuadrado na een doelpunt tegen Hellas Verona. Hij was de duurste aankoop van dit transferseizoen. Foto Filippo Venezia

De miljoenen zijn weer uitgegeven en de selecties van de Europese voetbalclubs weer van vers bloed voorzien. Echt grote transfers bleven deze transferperiode – die vannacht afliep – achterwege, maar desondanks was er sprake van enkele opmerkelijke veranderingen. De tien opvallendste transfers in binnen- en buitenland op een rij:

1. Juan Cuadrado (35 miljoen euro)

Foto EPA / Paolo Magni

Foto EPA / Paolo Magni

Met het sluiten van de transfermarkt in zicht deed Chelsea gisteravond de duurste aankoop van afgelopen maand. De Britten gaven ongeveer 35 miljoen euro uit aan Juan Cuardrado, die overkomt van Fiorentina. In Italiaanse dienst was de Colombiaan goed voor 20 doelpunten in drie seizoenen. Afgelopen WK leidde hij vier keer een doelpunt in. Alleen de Duitser Toni Kroos had net zoveel assists.

2. André Schürrle (32 miljoen euro)

Foto EPA / Gerry Penny

Foto EPA / Gerry Penny

Omdat Chelsea het aankoopbedrag voor Cuardrado niet zo maar op de plank had liggen, moest de club uit Londen eerst een speler verkopen. VfL Wolfsburg bleek wel interesse te hebben in de diensten van André Schürrle en kocht de Duits international voor 32 miljoen. De vleugelaanvaller wordt bij de nummer 2 van de Duitse competitie collega van Nederlander Bas Dost.

3. Daley Sinkgraven (7 miljoen euro)

Foto EPA / Henk Jan Dijks

Foto EPA / Henk Jan Dijks

De duurste aankoop in een Nederlandse competitie komt dit keer op naam van Ajax, dat Daley Sinkgraven van SC Heerenveen overnam voor pakweg 7 miljoen euro. De Friezen krijgen daar Ajacied Lerin Duarte bovendien gratis bij tot het einde van het seizoen. De 19-jarige middenvelder tekent in Amsterdam voor 4,5 jaar.

4. Wilfried Bony (33 miljoen euro)

Foto EPA / Dimitris Legakis

Foto EPA / Dimitris Legakis

De miljoenentransfer van Wilfried Bony heeft niet alleen de clubkas van het Britse Swansea City stevig gespekt, maar ook die van Vitesse. De ploeg uit Arnhem heeft namelijk recht op 7 procent van het doorverkooppercentage, omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro. De Ivoriaan – dit seizoen goed voor 9 doelpunten – ging twee weken geleden over in handen van Manchester City.

5. Oussama Assaidi (6 miljoen euro)

Foto EPA / Peter Powell

Foto EPA / Peter Powell

Net als Bony vertrok ook Oussama Assaidi een aantal jaar geleden van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk, toen hij SC Heerenveen verruilde voor Liverpool. Maar van een succesverhaal is drie jaar later allerminst sprake, omdat Assaidi geen moment wist te overtuigen. Hij zet zijn loopbaan nu voort in de Golfstaten, bij Al-Ahli uit Dubai.

6. Enzo Pérez (26 miljoen euro)

Foto EPA / Manuel Bruque

Foto EPA / Manuel Bruque

De Argentijnse Enzo Pérez is naast Bony, Schürrle en Cuadrado de enige speler die dit transferseizoen meer dan 25 miljoen euro opleverde. De middenvelder maakt de overstap van het Portugese Benfica naar het Spaanse Valencia. Vorig seizoen werd Pérez uitgeroepen tot de beste speler van de Portugese competitie, toen Benfica de titel won.

7. Dirk Marcellis (transfervrij)

Foto EPA / Yuri Kochetkov

Foto EPA / Yuri Kochetkov

Na bijna anderhalf jaar blessureleed is verdediger Dirk Marcellis terug op de Nederlandse velden. De Limburger speelt echter niet meer in het shirt van AZ - de club die hem in 2010 overnam van PSV – maar in dienst van NAC. In Breda is Marcellis meteen benoemd tot aanvoerder en moet hij helpen de club uit de degradatiezone te houden.

8. Urby Emanuelson (onbekend)

Foto EPA / Daniele Mascolo

Foto EPA / Daniele Mascolo

Amper een half jaar na zijn transfer naar AS Roma verwisselde Urby Emanuelson eind vorige week opnieuw van club. De tweede helft van dit seizoen speelt hij bij degradatiekandidaat Atalanta Bergamo. De Amsterdammer was in Rome ontevreden over het gebrek aan speeltijd. In de eerste maanden van het jaar stond hij slechts twee keer op het veld.

9. Victor Valdes (transfervrij)

Foto EPA / Peter Powell

Foto EPA / Peter Powell

Foto EPA / Peter Powell

Twaalf seizoenen stond Victor Valdes in het doel bij FC Barcelona, waar hij zes keer de Spaanse competitie en drie keer de Champions League won. Eind vorig seizoen werd zijn contract niet verlengd, waardoor de Spanjaard al maanden zonder ploeg zat. Enkele weken tekende hij echter een contract bij Manchester United, waar hij reserve doelman is achter landgenoot David de Gea.

10. Andwelé Slory (transfervrij)

Foto ANP / Marco de Swart

Foto ANP / Marco de Swart

Hij was al meer dan drie jaar gestopt met professioneel voetbal, maar toen FC Dordrecht deze winter aanklopte haalde Andwelé Slory zijn voetbalschoenen toch weer uit de kast. De 32-jarige aanvaller tekende voor anderhalf jaar bij de hekkensluiter in de Eredivisie. In zijn vorige voetballeven speelde hij onder meer voor Excelsior, Feyenoord en Oranje.

    • Joost Pijpker