De opperbully van de gangsta rap zit vast voor moord. ‘Suge’ Knight in vier liedjes

Marion 'Suge' Knight.
Marion 'Suge' Knight. Reuters / Jim Ruymen

Platenbaas Marion ‘Suge’ Knight (49) zit vast. Ditmaal omdat hij na een ruzie op een filmset in Los Angeles met zijn wagen een man doodde en een ander zwaar verwondde. Na een lange reeks intimidaties, faillissementen en geweldsdelicten, lijkt de opperbully van de gangsta rap nu voor decennia in de gevangenis te verdwijnen. Reden terug te kijken op zijn carrière: Suge Knight in vier liedjes.

Twitter avatar sugeknight Suge Knight The family of Suge Knight ask that you keep Suge in your prayers and to stray away from the negativity portrayed by the media,” ..
Twitter avatar sugeknight Suge Knight the statement reads. “Suge is currently resting and has lost a lot of blood, he’s human. He’s done a lot of things for the community and
Twitter avatar sugeknight Suge Knight the culture as a whole so we ask that you respect that.

1. Ice, Ice Baby – Vanilla Ice (1989)

Het eerste belangrijke wapenfeit van de breedgeschouderde, voormalige American Football-speler en entertainment-bodyguard: het binnenhalen van muziekrechten voor de internationale megahit ‘Ice, Ice Baby’ van Vanilla Ice, namens een artiest die – jawel – Chocolate heette. Volgens Vanilla Ice ging de zaak gepaard met zware bedreigingen aan zijn adres door Suge Knight, die met het geld van ‘Ice, Ice Baby’ als geslaagde zakenman de muziekindustrie instapte.

2. Nuthin’ But A ‘G’ Thang – Dr. Dre ft. Snoop Dogg (1992)

Met een bully aan je kant een zakelijk geschil oplossen, dat leek Dr. Dre ruim twee decennia voor zijn Apple-miljoenen ook wel wat. De succesproducer van N.W.A. vond dat hij te weinig verdiende en Knight bevrijdde hem naar verluidt van zijn contract door in het kantoor van N.W.A.-rapper/labelbaas Eazy E met een honkbalknuppel te zwaaien. Daarna richtten Dr. Dre en Knight samen Deathrow Records op, het label waarop Dr. Dre de carrière van megaster Snoop Dogg lanceerde en de G-Funk populariseerde - met ‘Nuthin’ But A ‘G’ Thang’ als de hit die een tijdperk inkleurde.

3. To Live And Die In L.A. – Makaveli (1996)

“California Love part motherfucking two, without gay ass Dre”, rapte Tupac in deze opvolger van wereldhit ‘California Love’, wél met Dre. Maar die was Deathrow alweer ontvlucht vanwege de intimiderende sfeer in het door gangleden belegerde bedrijf van Suge Knight. Knight had Tupac met een dikke geldbuidel uit de gevangenis gehaald. Tupac was inmiddels fanatiek luitenant in alle ruzies van Knight en poseerde zelfs net als Knight publiekelijk als lid van de Bloods-gang in Los Angeles. De rapper werd vermoord voordat deze single uitkwam. Suge Knight zat naast hem in de auto tijdens de fatale drive by-aanslag, maar had slechts een schram.

4. Pimp Slapp’d – Snoop Dogg (2002)

Vlak na de moord op Tupac ging Snoop Dogg nog op tour met de vrouw van Knight als zijn manager, om zijn Deathrow-album Tha Doggfather te promoten, maar kort daarna was ook de laatste superster van het label vertrokken. Knight verdiende nog aan een eindeloze stroom postume releases van Tupac, maar kwam de afgelopen 15 jaar vooral in het nieuws met een reeks sensatieberichten, van schietpartijen en een roofoverval tot een pilot voor een realitysoap waarin hij onbekende artiesten met een camera erbij intimideerde.