De nieuwe beursbaas is eigenlijk heel ‘arty’

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Maurice van Tilburg is de nieuwe bestuursvoorzitter van Euronext

Wie: Anne Louise Metz – hoofd noteringen, Adam Rose – hoofd financiële derivaten, en Van Tilburg natuurlijk

Wat het precies is geworden, kan Maurice van Tilburg (43) niet zeggen. Maar de kersverse CEO van Euronext heeft gisteravond wel even lekker geconcentreerd kunnen doorwerken, zegt hij. Aan zijn nieuwe schilderij. Iets abstracts. Penseelstreekje hier, kloddertje verf daar. Zijn baby op schoot – Hector, drie maanden oud – en gaan.

“Schilderen is – naast de beurs natuurlijk – een enorme passie.”

Dit is Maurice van Tilburg. Kunstenaar én Euronext-CEO.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Maar goed. Nu is hij hier. In het Beurscafé van Euronext. Met Anne Louise Metz, hoofd noteringen, en Adam Rose, hoofd financiële derivaten. Hebben alle journalisten een broodje? Dan steekt Van Tilburg van wal.

De maandag aangestelde nieuwe beursbaas, de opvolger van Cees Vermaas, is opperbest gehumeurd. Zegt dingen als: “Euronext is gewoon echt een gezond bedrijf.” En: “Ik heb ontzettend veel energie.” Als zijn verhaal wordt onderbroken door een deur die krakend opengaat: “Alles loopt hier gesmeerd, haha.”

Volle pijpleidingen

Van Tilburg en zijn Euronext-collega’s gaan zich de komende tijd vooral bezighouden met de beursgang van middelgrote en kleine ondernemingen, zeggen ze. Met het in 2013 opgerichte Enternext. Dat helpt bedrijven met een beurswaarde van minder dan een miljard euro aan een beursnotering.

Vorig jaar besloot Euronext met Alternext - net als Enternext een MKB-beurs - te stoppen. Het trok te weinig bedrijven. Hoeveel ondernemingen Van Tilburg komend jaar met behulp van het nieuwe Enternext op de beurs wil krijgen, zegt hij niet. “Ik ga nu geen targets noemen.”

Maar ze hebben “volle pijpleidingen”, aldus Metz. “We zijn een mooie groep bedrijven aan het voorbereiden.” En daar houden ze het bij.

Maurice van Tilburg

‘Demolir ma Garde’. Maurice van Tilburg

 

Een cocktail

Cocktail dan? Iemand? De barman schuifelt met een dienblad vol roze drankjes - mixje van Bols - langs de tafel. “Alcoholvrij hoor”, fluistert hij voordat hij er voor ieders neus een neerzet.

Ach, ja. Bols! Zouden ze bijna de beursgang van de likeurstokerij vergeten, woensdagochtend.

“Daar zijn we ontzettend blij mee”, zegt Van Tilburg. Geldt ook voor de beursgang van vrijdag: optiekketen GrandVision – eigenaar van Pearl en EyeWish. Van Tilburg tilt zijn bril even op.

“Ik heb vorige week maar even een bril aangeschaft bij Pearl.”

En kwasten

De topman schudt nog wat handjes, poseert ontspannen. En vertelt dat hij vanavond, na zijn eerste werkdag als CEO, zijn atelier weer in gaat.

“Het is gewoon erg belangrijk voor me, schilderen. Altijd geweest. Dat blijf ik ’s avonds dus gewoon doen. M’n kwasten liggen al klaar.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken