De hooligan krijgt het weer wat moeilijker

De overheid wil hooligans harder aanpakken. Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over een wetswijziging.

Het geweld tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie was de afgelopen jaren stabiel. Toch komt er een nieuwe aanpak van hooligans.

1 Wat gaat er veranderen?

Als de Tweede Kamer vanmiddag akkoord gaat met het voorstel, mogen burgemeesters meer doen tegen voetbalgeweld. Ze kunnen strengere sancties opleggen aan hooligans die voor het eerst betrapt worden op een „ernstige verstoring” van de openbare orde. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als supporters met stenen of vuurwerk naar de politie gooien.

Burgemeesters mogen dan een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod vooruitwedstrijden opleggen, en niet meer alleen voor thuiswedstrijden. Gemeenten waar een profclub is gevestigd kunnen daarover afspraken maken. Zo wil het kabinet voorkomen dat iemand die niet bij ADO Den Haag mag komen, wel naar FC Twente gaat als de Haagse club daar speelt. Voorwaarde: er moet een „ernstige vrees” zijn dat een hooligan de uitwedstrijd bezoekt en zich daar zal misdragen.

Burgemeesters kunnen niet alleen vaker, maar ook langere straffen uitdelen. Nu duurt een gebieds- of groepsverbod dertig aaneengesloten dagen. Dat wordt gewijzigd naar negentig dagen verspreid over een jaar.

Nieuw is ook dat de strafrechter een ‘gebiedsgebod’ – een soort huisarrest – mag opleggen.

2 Waarom komen er alweer strengere regels om voetbalvandalen aan te pakken?

De huidige wet is nog geen vijf jaar oud. Burgemeesters en de KNVB vinden de huidige maatregelen echter onvoldoende, vooral omdat ze maar beperkt kunnen optreden tegen hooligans die voor het eerst ‘rellen’. Die kunnen voor slechts één of twee competitiewedstrijden een stadionverbod krijgen. Ook is er geen meldplicht voor deze groep. Die knelpunten wil het kabinet nu oplossen.

De Raad van State is daar kritisch over. Het adviesorgaan vindt dat de noodzaak van het wetsvoorstel niet overtuigend beargumenteerd is. Ook blijkt uit de evaluatie van de wet dat de bestaande middelen beter ingezet kunnen worden.

3 Hoe ernstig is het voetbalgeweld in Nederland?

Het afgelopen seizoen legde de KNVB 662 stadionverboden op. De strafrechter ontzegde nog eens achttien raddraaiers de toegang tot het stadion. Toch lijkt het enigszins mee te vallen: het aantal incidenten rondom voetbalwedstrijden was de afgelopen tien seizoenen stabiel. In 2011 waren er wel ‘ernstige’ incidenten, waaronder de bestorming van het Maasgebouw bij stadion De Kuip door Feyenoordsupporters.

4 Zijn alle partijen tevreden met de nieuwe regels?

Voetbal moet weer een feestje zijn voor de échte fans – daarover is iedereen het eens. Volgens sommige partijen – PVV, CDA – moet het allemaal nóg strenger. Ook de KNVB en de politie vinden dat er nog wel een tandje bij mag. Zij willen bijvoorbeeld sancties kunnen opleggen voor meerdere jaren. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) is bereid daarnaar kijken.

Belangrijker is echter dat de Tweede Kamer ook nu weer vraagtekens zet bij de capaciteit van de politie en het Openbaar Ministerie. Tijdens het debat vorige week stelde de Kamer kritische vragen over de naleving van het stadionverbod. PowNews liet eerder op tv zien dat hooligans ondanks het verbod toch in het stadion wisten te komen. Onderzoek in opdracht van het ministerie wijst op onvoldoende menskracht bij de politie en het OM, maar de minister zegt dat beeld niet te herkennen.

    • Anne Vader