Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

D66: provincies kunnen miljarden extra investeren

D66-leider Alexander Pechtold in de Tweede Kamer.
D66-leider Alexander Pechtold in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Provincies zouden een deel van de miljarden die ze als reserve op de bank hebben staan, kunnen investeren in de regionale economie. Het geld zou bijvoorbeeld gestopt kunnen worden in infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van woningen. Daarvoor heeft D66-leider Alexander Pechtold gisteravond gepleit in het tv-programma Jinek.

Twitter avatar JinekLive Jinek Op de bank van #JINEK lanceert @APechtold vanavond LIVE zijn investeringsplan voor de Nederlandse economie. #NPO1 http://t.co/FkpPwFki6x

Volgens de D66’er hebben de twaalf provincies in totaal ongeveer 15 miljard euro aan vermogen op bankrekeningen staan of in obligaties zitten. In 2005 hadden de provincies samen 4 miljard aan spaargeld. De afgelopen jaren hebben ze onder meer verdiend aan de verkoop van energiebedrijven.

ene heeft meer dan ander

Gelderland is volgens Pechtold de rijkste provincie met een tegoed van 5 miljard euro. Flevoland en Zeeland hebben het minste vermogen gespaard, met elk ongeveer 100 miljoen.

Het gaat Pechtold er niet om de volle 15 miljard uit te geven, maar wel enkele miljarden. De investeringen zullen de werkgelegenheid aanjagen, denkt Pechtold. Als voorbeeld noemde Pechtold het energieneutraal maken van 1 miljoen huizen in Brabant of het energiezuinig maken van 250 schoolgebouwen in Overijssel, schrijft persbureau ANP.

Sommige grensprovincies zouden de infrastructuur met Duitsland of België kunnen verbeteren. Zeeland en Zuid-Holland zouden kunnen samenwerken aan een getijdencentrale in de Brouwersdam, luidde een andere suggestie.