Brits Lagerhuis keurt creëren embryo’s uit DNA drie personen goed

Voorbereidingen ivf-behandeling ANP / Lex van Lieshout

Een meerderheid van het Britse parlement heeft vandaag gestemd voor het toestaan van wetenschappers om embryo’s te maken uit het DNA van drie personen. Dat meldt persbureau AP. Met de techniek kan bij sommige kinderen worden voorkomen dat zij dodelijke ziektes van hun moeder erven.

Het Hogerhuis moet de wet nog goedkeuren. Als de senatoren het groene licht geven, wordt Groot-Brittannië het eerste land ter wereld dat reageerbuisbevruchting met drie donoren toestaat. Bij de behandeling krijgt het embryo genen van de vader, de moeder en van een vrouwelijke donor.

De ziektes worden overgedragen via mitochondriaal DNA (wiki). De ziekten worden alleen door de moeder doorgegeven aan het kind. Door een klein deel van het DNA van de moeder te vervangen door dat van een donormoeder, krijgt de baby de ziekte niet. Gemiddeld wordt een op de 6500 kinderen getroffen door zo’n mitochondriale aandoening.

Tegenstanders zeggen dat de techniek het maken van ‘designerbaby’s’ dichterbij brengt. Zij vrezen dat ouders voor God gaan spelen en een ‘perfect’ kind gaan samenstellen.

    • Casper van der Veen