Pegida krijgt concurrentie

Ongeveer 500 aanhangers van Pegida hebben gisteren in Wenen betoogd. Ze werden tegengehouden door 5.000 tegendemonstranten. Foto Heinz-Peter Bader/Reuters

Vijf opgestapte bestuursleden van de anti-islambeweging Pegida in Dresden zijn een nieuwe vereniging begonnen. Ze noemen zichzelf Directe Democratie voor Europa. Volgens Kathrin Oertel, oud-woordvoerder van Pegida, wordt het een conservatieve organisatie die dicht bij de burger staat. Ze plaatsen zichzelf „rechts van de CDU”. Volgens Oertel hebben zij en vier andere bestuursleden Pegida de rug toegekeerd toen bleek dat de organisatie geen afstand nam van Legida, de extreem-rechtse tak van Pegida in Leipzig. Ook het feit dat bestuurslid Lutz Bachmann, die foto’s op Facebook plaatste waarop hij oogde als Hitler, bij Pegida betrokken bleef, was aanleiding om op te stappen. De nieuwe beweging heeft voor zondag een manifestatie aangekondigd, om te voorkomen dat ze Pegida, die op maandag demonstreert, in de wielen rijdt. De groep zegt te demonstreren voor de invoering van directe democratie op alle niveaus, maar ook de thema’s immigratie en asiel zullen „in ieder geval” een rol blijven spelen. (NRC)