Beursplein 5 krijgt een kunstzinnige topman

Topman Amsterdamse beurs

Een oudgediende moet de Amsterdamse beurs door woelige tijden gaan leiden.

Na zes maanden zoeken heeft de Amsterdamse effectenbeurs weer een topman. Gisteren maakte beurzenbedrijf Euronext bekend Maurice van Tilburg per direct aan te stellen als nieuwe directievoorzitter. Hij volgt Jos Dijsselhof op, die in augustus vorig jaar tijdelijk het roer overnam van de plotseling opgestapte Cees Vermaas.

Van Tilburg (43) is een oudgediende bij Euronext. Hij werkt er al sinds 2005, de laatste vijf jaar als hoofd Business Projects & Design van de Europese effecten- en derivatenmarkten van Euronext. Van Tilburg zal ook toetreden tot de directie van Euronext, het moederbedrijf waartoe ook de beurzen van Londen, Parijs, Brussel en Lissabon behoren.

Van Tilburg begon zijn carrière in 1995 bij de Amsterdamse optiebeurs, de European Options Exchange van AEX-grondlegger Tjerk Westerterp (destijds ook weleens ‘het casino aan het Damrak’ genoemd omdat er nogal veel speculanten op afkwamen). Van Tilburg was daar systeemontwerper, hij hield zich onder meer bezig met het verbeteren van computersystemen voor ingewikkelde derivatenhandel. Van Tilburg is opgeleid als ICT’er. Hij studeerde af aan de Amsterdam University of Applied Sciences, de hogeschool van Amsterdam. Drie jaar later volgde hij nog een studie IT audits aan de VU.

Van Tilburg treedt aan in een woelige periode. Euronext werd vorig jaar overgenomen door het Amerikaanse beurzenbedrijf ICE en vervolgens zelf naar de beurs gebracht. De onverwachts vertrokken vorige topman Vermaas waarschuwde in het Financieele Dagblad onlangs dat Euronext daarmee „weer terug bij af is”. Hij zei dat de Euronext-beurzen, inclusief die in Amsterdam, te klein zijn om aantrekkelijk te zijn voor de echte grote multinationals, zoals Shell en Unilever.

Met Van Tilburg krijgt de beurs tevens een kunstzinnige topman. Van Tilburg is een actieve kunstenaar en zijn (abstracte) schilderijen kun je kopen of huren bij de kunstuitleen. Zijn ultieme doel in het leven, schrijft hij op zijn weblog, is „een goed mens” worden. Kunst inspireert zijn werk en andersom, zegt hij.