‘Arrestatiebevel president Argentinië gevonden in huis dode aanklager’

De Argentijnse president Cristina Kirchner EPA / David Fernández

Er is een concept van een arrestatiebevel tegen de Argentijnse president Cristina Kirchner aangetroffen in het huis van de overleden aanklager Alberto Nisman. Dat laat Viviana Fein, de hoofdonderzoeker naar de dood van Nisman, vandaag weten aan de Argentijnse krant Clarín.

De aanklager deed onderzoek naar een bomaanslag op een joods centrum in Buenos Aires in 1994. Daarbij kwamen 85 mensen om het leven en raakten honderden gewond. Het was de grootste terreuraanslag uit de Argentijnse geschiedenis. De daders zijn nooit gepakt.

Nisman beschuldigde Kirchner ervan dat zij de verantwoordelijkheid van Iraanse hoge ambtenaren voor de aanslag probeerde te verbergen. Het staatshoofd zou dit hebben gedaan om de economische betrekkingen met Teheran niet in gevaar te brengen. De aanklager overleed onder mysterieuze omstandigheden op 18 januari, een dag voor hij voor het congres zou verschijnen om uit te weiden over hoe Kirchner probeerde zijn onderzoek te frustreren.

Kirchner is momenteel op staatsbezoek in China. Zij heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Lees verder in NRC Handelsblad: De vele gezichten van de waarheid (€)

    • Casper van der Veen