Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Hof vernietigt aanslagen zwartspaarder - grote gevolgen

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Gerechtshof in Arnhem heeft alle aanslagen vernietigd die het ministerie van Financiën had opgelegd aan een vermeende zwartspaarder met bankrekeningen in Luxemburg. Het Gerechtshof kwam tot dat oordeel omdat de fiscus ter zitting geweigerd had om de naam te onthullen van de tipgever die Financiën op het spoor van die vermeende zwartspaarder had gebracht.

Uitspraak heeft vergaande consequenties

De uitspraak van het Gerechtshof heeft verregaande consequenties voor de aanpak van zwartspaarders. Het hof zet in ieder geval een streep door de inzet van anonieme tipgevers daarbij. In 2009 liet toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën (CDA) nog weten dat de fiscus zo’n tipgever succesvol had ingezet in de jacht op zwartspaarders in Luxemburg. De inzet ervan was afgestemd met de staatssecretaris zelf, de Landsadvocaat en het Openbaar Ministerie en zorgvuldig voorbereid binnen de belastingdienst zelf.

De belastingdienst incasseerde vervolgens bij zo’n 70 zwartspaarders voor miljoenen euro’s aan navorderingen en boetes. Maar in 2011 haalde de rechtbank in Arnhem in een tussenvonnis de staat al onderuit met het oordeel dat de fiscus in ieder geval de identiteit van de tipgever moest overleggen. Dat weigerde de belastingdienst, waarna het dossier bij het Gerechtshof terecht kwam.

Aangifte tegen top ministerie van Financiën

Het Gerechtshof en ambtenaren van het ministerie van Financiën kregen het vorig jaar ter zitting al zwaar met elkaar aan de stok. Toen belastingambtenaren opnieuw zwegen over de identiteit van die tipgever en het Gerechtshof erachter kwam dat zij in opdracht van hogerhand daarover zwegen, besloot het Gerechtshof om aangifte bij het Openbaar Ministerie te doen tegen de top van het ministerie van Financiën wegens ongeoorloofde beïnvloeding van getuigen.

Het Hof noemde vanochtend vernietiging van de belastingaanslagen een ‘passende reactie op die weigering omdat de rechtsorde geschokt is’. Van vertegenwoordigers van de overheid mag verwacht worden dat bevelen van de rechter worden uitgevoerd, aldus het Gerechtshof.

Maar ook de vermeende zwartspaarders zijn volgens het Hof in hun belangen geschaad in hun mogelijkheden om zich te verweren tegen de opgelegde aanslagen.

Spoedprocedure Hoge Raad

Het oordeel van het Gerechtshof komt daags voordat de Hoge Raad zich op verzoek van staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) zich in een spoedprocedure buigt over de vraag of die belastingambtenaren in deze zaak hadden mogen zwijgen over de identiteit van die tipgever.

Lees in NRC Handelsblad: Belastingdienst werkte mogelijk met criminele tipgever samen (€)