Zwarte auto’s, plastic bloemen en andere verboden producten

Foto Bloomberg

Het leven van een handelaar is niet makkelijk. Heb je een leuke auto-exportbusiness naar Turkmenistan lopen, besluiten ze daar opeens om de import van zwarte auto’s te verbieden. Schijnt volgens de BBC te maken te hebben met president Gurbanguly Berdimuhamedov en zijn liefde voor de kleur wit.

Turkmenistan is niet het enige land met opmerkelijke importbeperkingen. Acht voorbeelden.

1. Synthetische lingerie

ANP

Foto ANP

In Rusland, Kazakhstan en Wit-Rusland (de drie landen vormen een douane-unie) is sinds vorig jaar de import van synthetisch ondergoed verboden. De maatregel is genomen vanuit gezondheidsoogpunt omdat ondergoed van natuurlijk materiaal beter voor de huid zou zijn.

2. Pokémon


Dat gele figuurtje is Pokémon en in Saoedi-Arabië moeten kinderen het doen zonder deze kinderheld en zijn vriendjes. De moefti, de belangrijkste religieuze autoriteit aldaar, vindt dat Pokémon zionisme promoot en dat het speelgoed met gokken te maken heeft.

3. Loopstoeltjes

Dit een baby walker, oftewel loopstoeltje.
babywalker
In Canada zijn deze dingen al sinds 2007 verboden. De reden is dat ze volgens de Canadezen te gevaarlijk zijn. Voor het verbod was het met baby walker en al de trap af donderen de belangrijkste oorzaak van hoofdletsel voor kinderen onder de twee jaar.

4. Kauwgom


Een klassieker. In Singapore is de import (en verkoop) van kauwgom verboden. In de strijd voor orde en tegen vandalisme is veel geoorloofd in de Aziatische stadstaat. Het verbod is in 1992 ingevoerd omdat mensen kauwgom op allerlei plekken plakten en op straat gooiden. Tegenwoordig is door een arts voorgeschreven kauwgom (zoals nicotinekauwgom) wel toegestaan.

5. Wereldkaarten

kaart maaro
Koeriersbedrijf DHL heeft een aantal voorbeelden van opvallende importbeperkingen. Neem Marokko: daar mag je geen landkaarten importeren die niet het Marokkaanse standpunt over de westelijke Sahara afbeelden: dat het gebied bij Marokko hoort. “In veel douaneregels zie je de lokale politieke gevoeligheden terug”, stelt het hoofd van DHL in het Verenigd Koninkrijk.

6. Plastic bloemen

Nog zo’n opvallende van DHL is het verbod op de import van plastic bloemen in Nigeria. Al is niet helemaal duidelijk waarom het dichtstbevolkte Afrikaanse land het niet op namaakbloemen heeft.

7. Stofzuigers

De EU kan er ook iets van en heeft een heleboel richtlijnen wat betreft producten die wel of niet in de lidstaten verkocht mogen worden. Onlangs werden sterke stofzuigers (meer dan 1.600 watt) verboden. Vanaf 2017 wordt de regel nog strenger en gaat de grens naar 900 watt. Dit alles om het energieverbruik terug te dringen.

8. Kindersurprise

In de VS wordt in 1938 een wet ingevoerd die niet-eetbare speeltjes in snoepgoed verbied. Een drama voor de in Europa zo populaire Kinder Surprise. Amerika zou Amerika niet zijn als er geen alternatief is. Sinds 2013 brengt een Amerikaanse zakenman zijn eigen Choco Treasure op de markt. Het grote verschil met Kinder Surprise? Dit ei wordt in tweeën verdeeld door het plastic van het speeltje. Daardoor zit het er niet meer in.

ei

Update: in dit stuk vervangt het de term ‘loopstoeltje’ wat eerder ‘babystoeltje met wieltjes’ werd genoemd

    • Camil Driessen