Zo nu en dan draai ik door van ambitie

Na alle bizarre dingen die al over hem zijn geschreven, is Jett Rebel nu zelf aan het woord: „Als mijn dromen uitkomen, dan zullen de gevolgen daarvan catastrofaal zijn.”

illustratie enkeling

Is het fijn om Jett Rebel te zijn?

„Jett Rebel is een monster en hij doet precies wat hij zelf wil. Hij is op z'n best in het moment. Er zijn momenten tijdens het muziek maken dat het contact met hemel en aarde volledig verloren gaat dankzij muzikale extase. Ik heb van die momenten ook geen herinneringen meer, alleen schimmen. Zoals na een geslaagd potje seks.”

In interviews ben je vaak verlegen. Waarom heb je jezelf ‘Rebel’ genoemd?

„Ondanks het feit dat ik zo nu en dan iets onverwachts doe staat Rebel alleen voor het rebelleren tegen de hedendaagse popmuziek.”

Dat heb ik je wel vaker horen zeggen. Waarom ben je zo’n nostalgische zuurpruim?

„In de voortdurende digitale revolutie is bijna alle oprechtheid verloren gegaan. Bands spelen tegenwoordig gewoon met een tape op het podium, zanglijnen worden rechtgetrokken in de studio alsof het de normaalste zaak van de wereld is, het ambacht van het muziek maken gaat verloren onder de druk van geld verdienen.”

Ben jij dan wel echt?

„Ik lach me rot als mensen me afschilderen als een commerciële artiest. Geld is nooit een motivatie of drijfveer geweest om in deze business te stappen. Sterker nog, die hele business kan me gestolen worden. Ik schrijf muziek volgens mijn eigen regels, nooit met het idee dat het succesvol zou moeten zijn.”

Ben je wellicht in de verkeerde tijd geboren?

„Ik luister zelden muziek van na 1988 en als ik ooit in een tijdmachine stap, dan weet ik precies op welke dag ik terecht zou willen komen. Maar doordat ik nu leef, en heb kunnen opgroeien met alle muziek waar ik van hou, heb ik ervan kunnen leren.

„Als ik in de sixties was opgegroeid, had ik al die informatie destijds niet gehad, dan was ik waarschijnlijk gewoon een random twintiger geweest.”

Aan de andere kant: in de sixties had je zelf een pionier kunnen zijn.

„Ik denk het niet. Daarnaast zijn dingen goed zoals ze zijn. De ontwikkeling van popmuziek in die tijd is zo mooi, daar kan gelukkig niemand meer aankomen.”

Maar goed, meneer Rebel: het is 1965 en je ambieert een solocarrière. Dan belt Brian Wilson en vraagt of je in de Beach Boys komt spelen: wat zeg je?

„Zonder twijfel ja. Brian Wilson is mijn aller grootste held, mijn idool en mijn god.”

Welke (pop)klassieker had je zelf geschreven willen hebben?

„God Only Knows.”

Nog even over de tijdmachine: als het aan jou ligt, welk genre was dan nooit uitgevonden?

„Om het genre wat ik folk/house noem uit te schakelen, moet je waarschijnlijk een paar stappen terug gaan. Het genre wat ik bedoel is groot geworden door Avici, en heeft altijd een soort folkthema, over broers en heldhaftige dingen, op een housebeat met een eeneiig melodietje. Daarnaast worden er vaak, alsof het nog niet erg genoeg was, blazers aan toegevoegd. Nou heb ik al niet veel met house, een verzamelnaam die ik geef aan alle elektronische muziek met een 4 on the floor, maar DIE muziek neemt echt al mijn levenslust weg. (Ik ben meerdere openbare plaatsten uitgerend op het horen van ‘Hey brother’). Om housemuziek volledig weg te kunnen werken, kom je toch uiteindelijk terug in de jaren 70. Waarschijnlijk ben ik niet de eerste die zich afvraagt of disco wel bestaan had moeten hebben, maar ik heb nu wel ‘I Am’, van Earth Wind and Fire op mijn pick-up liggen. Plus, ik heb net gedanst.”

Bestaat er überhaupt eenentwintigste eeuwse muziek die jouw goedkeuring wél kan wegdragen?

„Mijn goedkeuring kan wegdragen? Kom ik echt als zo’n eikel over? Nou er zijn wel een paar dingen die ik soms luister: MG/MT, of Montreal, Tame Impala en Ariel Pink, om even de belangrijkste te noemen. Maar uiteindelijk luister ik gewoon liever naar de originals. Uiteindelijk zijn die, net als ik, allemaal doordrenkt met de betere tijden van de muziekgeschiedenis. Ik luister mijn eigen albums ook nooit.”

Wanneer is Jett Rebel gelukkig?

„Ik ben denk ik stiekem al gelukkig sinds ik mijn eerste EP’tje uitbracht. Voor mij is er nooit een andere levensbestemming geweest, en het feit dat ik daar echt mee begonnen was, maakte me denk ik stiekem heel gelukkig. Echt doorhebben had ik dat toen niet, want daarvoor was ik te veel bezig met kijken naar morgen. Ik heb een ontzettend lange weg te gaan, voor ik bereik wat ik wil bereiken, maar ik ben er in ieder geval alles voor aan het doen om dat te laten gebeuren. Sinds ik dat door heb, word ik erg gelukkig van de simple things, zoals lekker eten, samen zijn met mijn liefje en optreden voor uitzinnige mensenmassa’s.”

Waar gaat het heen met Jett Rebel?

„Ik heb grote dromen en kleine dromen. Daarnaast verander ik nog steeds. Soms heb ik zoveel ideeën dat ik bijna uit elkaar knal. Zo nu en dan draai ik door van de ambitie. Gelukkig ben ik omringd door mensen die me kennen, en me kunnen helpen mijn ideeën te kanaliseren en verwerkelijken. Dat lijkt me best een klus trouwens, want ik denk dat ik soms best onhandelbaar ben. Vaak heb ik geen idee welke dag van de week het is, ik kan niet autorijden, sterker nog ik ben bang in auto’s. Vaak voel ik me als een klein meisje bij een schoonheidswedstrijd. De mensen om me heen lijken mijn divagedrag te tolereren omdat ze geloven dat ik die schoonheidswedstrijd ga winnen. Als mijn dromen uitkomen, dan zullen de gevolgen daarvan catastrofaal zijn.”

Tot slot: wat is de grootste misvatting rondom Jett Rebel?

„Ik heb bizarre dingen gelezen over mezelf. Zo zou ik met een been in een psychose staan, en sterven op mijn 27ste. Ik schijn bedacht te zijn door een platenlabel, en zij zouden elke stap verzinnen. Laat ik nou een van de weinige artiesten zijn zonder zo’n contract. Ik krijg alle ruimte en vrijheid om precies te doen wat ik leuk vind. Niemand die mij vertelt wat ik moet doen, behalve Jelte.”

    • Jett Rebel