Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Weer stoffelijke resten geborgen bij rampplek MH17

De MH17-repatriëringsmissie op de rampplek bij het dorp Grabovo..
De MH17-repatriëringsmissie op de rampplek bij het dorp Grabovo.. Foto Ministerie van Defensie

Een team van defensie- en politiepersoneel heeft vandaag opnieuw stoffelijke resten geborgen op de rampplek van MH17 in Oost-Oekraïne. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. Het gaat om een kleine hoeveelheid stoffelijke overschotten.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en lokale hulpdiensten waren ook bij de repatriëringsactie betrokken. Daarnaast werden wrakstukken en persoonlijke bezittingen opgehaald die lokale bewoners de afgelopen tijd hadden gevonden. Naar verwachting zullen de stoffelijke resten zaterdag worden teruggevlogen naar Eindhoven. Daar volgt dezelfde ceremonie als bij eerdere terugkomsten.

Onveilig gebied

Anderhalve week geleden stuurde Nederland opnieuw een team van militairen om op zoek te gaan naar slachtoffers. Voor het bereiken van de rampplek was het team afhankelijk van de veiligheid in de omgeving. De laatste weken is het onrustig in het gebied. Dit weekend kwamen minstens dertien militairen om bij gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Het team van Defensie heeft de afgelopen dagen veelvuldig overlegd met de lokale autoriteiten, waaronder de burgemeester van Grabovo. Vanochtend werd de rampplek bereikt. Hoe lang het team daar nog kan blijven is onbekend. Het team bezoekt ook Charkov en nabijgelegen dorpen om persoonlijke bezittingen mee te nemen.

300 meter boven het gesloten luchtruim

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.

Drie dagen voor de ramp was er een bijeenkomst in Oekraïne waarbij een Nederlandse diplomaat werd gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie in het luchtruim boven Oekraïne. De regering weigert het verslag van deze bijeenkomst vooralsnog te openbaren. Het luchtruim boven Oekraïne was op 17 juli gesloten tot een hoogte tot 32.000 voet. Daarboven was het passagiersvliegtuigen volgens de Oekraïense autoriteiten toegestaan om te vliegen. De MH17 vloog 300 meter hoger.