‘Belastingontwijking beperken’

President Obama wil belastingontwijking voor Amerikaanse bedrijven moeilijker maken. Zijn federale begrotingsvoorstel voor 2016 bevat een plan voor een eenmalige belasting van 14 procent op de huidige buitenlandse rekeningen van bedrijven en van 19 procent op toekomstige winsten. Het hoogste binnenlandse tarief voor winstbelasting zou dan dalen van 35 naar 28 procent.

Het door Republikeinen gedomineerde Congres moet stemmen over de begroting en zal waarschijnlijk nee zeggen. Maar het feit dat Obama de (omgerekend) 210 miljard euro die hij hoopt op te halen aan wegen wil besteden, kan Republikeinen met infrastructurele problemen in hun thuisstaten over de streep trekken. Onderzoeksbureau Audit Analytics berekende in april dat Amerikaanse bedrijven 1.800 miljard euro op buitenlandse rekeningen hebben gestald. Obama kondigde twee weken geleden aan rijken fors meer willen te belasten en de middenklasse belastingverlagingen te geven. (AP, BBC)