Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

VI dacht afgelopen zomer al na over breuk met voetbaltalkshow

Johan Derksen tijdens een uitzending van VI Oranje in het Kurhaus in Scheveningen, afgelopen zomer.
Johan Derksen tijdens een uitzending van VI Oranje in het Kurhaus in Scheveningen, afgelopen zomer. Foto ANP / Marco de Swart

Tijdschrift Voetbal International dacht afgelopen zomer, naar aanleiding van VI Oranje, al serieus na over het stopzetten van de samenwerking met het naar het blad vernoemde televisieprogramma. Dat zeggen de twee hoofdredacteuren, Tom van Hulsen en Thijs van Veghel, vandaag in nrc.next.

“Het ging steeds minder over voetbal en steeds meer om die mannen aan tafel”, zegt Van Veghel. “Hier op de redactie vroegen we ons af: moeten we dit nog wel doen?” In aanloop naar het nieuwe seizoen van de voetbaltalkshow met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp volgden gesprekken tussen RTL en het blad, waarin volgens VI beterschap beloofd werd door zowel de zenderdirecteur als Derksen zelf - die toen net een jaar hoofdredacteur-af was bij het tijdschrift, maar nog wel columns schreef.

Derksen stopte in het najaar ook als columnist, waarna hij in de laatste uitzending voor Kerst liet weten dat hij erg teleurgesteld was in zijn opvolgers. “Ze bakken er helemaal niets van.” Voor VI was dat reden om definitief te besluiten de redactionele samenwerking stop te zetten.

In het tijdschrift schreef Van Hulsen twee weken geleden dat zijn redactie steeds vaker de behoefte had zich “te distantiëren van uitlatingen die in het programma worden gedaan”. Derksen noemt het afstoten van een programma met “het tienvoudige van het abonneebestand” als aantal kijkers “kapitaalvernietiging”.

Lees ook in nrc.next (en vanmiddag in NRC Handelsblad): Hoe VI langzaam wegdreef bij VI (€), een reconstructie van de breuk tussen het tijdschrift en het tv-programma.