Mathieu is ‘the wonderkid of cross’, jubelt de speaker bij WK

Foto EPA

Nederland heeft een nieuwe sportheld: Mathieu van der Poel. Wielrenner van beroep, net 20 en sinds gisteren de jongste wereldkampioen in het door België gedomineerde veldrijden – crossen over bospaadjes, gras en modder. Een jongen met flair die de internationale media inpakt met zijn vloeiende Engels en Frans. „The wonderkid of cross”, jubelde de speaker bij het WK in Tábor.

Van der Poel gaf een onemanshow in de Tsjechische blubber. Het maakt het verhaal van wielerfamilie Van der Poel compleet. Negentien jaar geleden werd vader Adrie (55) wereldkampioen veldrijden. Maar pa deed dat na vijf tweede plaatsen – wat hem de titel eeuwige tweede opleverde. Zoonlief slaat direct toe bij zijn WK-debuut bij de profs. „Beter zo snel dan er zo lang op moeten wachten als ons pa”, lachte Van der Poel, die net als zijn broer David (22) gecoacht wordt door zijn vader.

De twee broers hebben bijzondere wielergenen. Opa aan moederskant is Frans wielericoon Raymond Poulidor, gevierd in de jaren 60 en 70. Ook hij was de ‘eeuwige tweede’: drie keer in de Tour.

Kleinzoon Mathieu is een killer. Belgische supporters – massaal aanwezig in Tsjechië – stonden met zuur gezicht te kijken. Twee Nederlanders op het podium, want er was ook brons voor Lars van der Haar. Nu was er slechts zilver voor een Belg, Wout Van Aert. België won het WK bij de mannen 27 keer, Nederland nu 6 maal.

De jongste titel was er bijna niet geweest. Vader vond zoon te jong om mee te doen bij de profs. Drie weken geleden ging hij overstag.

    • Steven Verseput