Opinie

    • Hans Beerekamp

Van ironisch maker tot strenge volkstribuun

Teun van de Keuken in ‘De Monitor’ (KRO-NCRV).

Bij geen van de nieuwe fusieomroepen lijkt het zo te rommelen als bij KRO-NCRV. Vooral de samenvoeging van de journalistieke afdelingen gaat niet zonder slag of stoot. Altijd Wat (NCRV) moest het veld ruimen, terwijl Brandpunt (KRO) verplaatst werd naar wat presentator Fons de Poel het zelf „het hart van de avond” noemt. Daar wint dus het KRO-smaldeel, maar vorige week werd bekend dat Bart Nijpels, sinds mensenheugenis eindredacteur van Reporter (KRO), aan het eind van het seizoen opstapt „vanwege een verschil van inzicht over de nieuwe structuur van de afdeling journalistiek”, aldus een persverklaring.

Wat die structuur wordt, wilde Taco Rijssemus, directeur KRO-NCRV, niet toelichten aan de website Villamedia. Maar welke kant het op gaat, kun je goed zien aan de nieuwe rubriek De Monitor, voortzetting van het beetje brave Altijd Wat Monitor, dat klokkenluiders en burgerjournalisten uitnodigde om hulp bij het aan het licht brengen van misstanden.

De presentator van De Monitor werd eind vorig jaar trots aangekondigd: Teun van de Keuken, die bij de VPRO onderzoeksjournalistiek bedreef in de reeks programma’s De slag om Brussel/Europa/Nederland en daarin met name populistische vooroordelen bestreed. Onlangs nog maakte hij De Slag om de Klerewereld (VPRO), waarin hij vermomd als confectionair de textielindustrie van Bangladesh enterde. Ook is hij een gewaardeerd columnist van het Parool.

Bij De Monitor mag hij voorlichters opbellen en kritisch bevragen, een door hemzelf en Roland Duong ontwikkeld procedé bij Keuringsdienst van Waarde (RVU/NTR). Alleen is dat nu maar een klein onderdeel. Veel belangrijker is zijn nieuwe rol, die meer lijkt op die van Alberto Stegeman of Pieter Storms dan op die van een traditionele onderzoeksjournalist. Van de Keuken is een volkstribuun geworden, die zich specialiseert in problemen waar de mensen thuis zich echt over opwinden: „foute dokters” en andere gezondheidsproblemen.

Gezeten in de auto voor een fysiotherapiepraktijk, waar een voor het bezit van kinderporno veroordeelde BN’er werkt, belt Van de Keuken met de vraag: „Weet u of meneer Noten kinderen behandelt?” Ook wil de presentator van de uitbater van een patatkraam bevestigd krijgen dat hij uit economisch belang geen bezwaar heeft tegen het verkopen van fastfood aan tieners. Dit als inleiding tot een item over obesitas en het aanbod in schoolkantines.

Grootste succes van De Monitor tot nu toe is een undercoveroperatie bij een tandheelkundig centrum, waar niet-tandartsen dure behandelplannen opdringen. Gisteren belde de nog bekendere ‘horrortandarts’ Mark van N. uit de gevangenis (foto van buitenmuur) dat hij daar ook had gesolliciteerd, en dat het er bar en boos was.

Teun, waar ben je in beland? Verdwaald in de wereld van de populaire televisie, van SBS6 en EO, van het met alarmerende stem aan de kijker uitleggen dat we hier toch echt een enorm probleem te pakken hebben. Waar is de ironie gebleven, het plezier van het maken, je talenkennis? Je schoenen en pakken worden duurder, je wordt nog bekender dan je al was, maar Mephisto rekent altijd af.

    • Hans Beerekamp