UMP verdeeld na winst van Front National

De winst van het Front National (FN) bij tussentijdse verkiezingen in het Franse departement Doubs, leidt tot grote verdeeldheid in de UMP van oud-president Sarkozy over de te volgen strategie tegenover de nationaal-populistische partij van Le Pen.

De kandidaat van de UMP werd in de eerste stemronde gisteren verrassend uitgeschakeld. Het FN kreeg 32,6 procent van de stemmen, de Parti Socialiste (PS) van president Hollande werd met 28,8 procent tweede. De PS zet de UMP nu onder druk om zondag in de tweede ronde een ‘republikeins front’ op te werpen teneinde een extra FN-parlementszetel te verhinderen.

Ondanks de lage opkomst (39 procent) zien de grote partijen de verkiezingen als belangrijke graadmeter. Het FN waarschuwde na de aanslagen in Parijs in zijn campagnemateriaal voor oprukkend „islamistisch gevaar”. De socialisten probeerden het gevoel van saamhorigheid vast te houden. Voor de UMP waren het de eerste verkiezingen sinds de terugkeer van Sarkozy.

De zetel in de Doubs was vrijgekomen na het vertrek van oud-minister Pierre Moscovici naar de Europese Commissie. Als de PS zondag verliest, heeft de partij in de Assemblée geen zelfstandige meerderheid meer.

Terwijl UMP-voorzitter Sarkozy zich nog niet heeft uitgesproken, zegt vicevoorzitter Nathalie Kosciusko-Morizet „op persoonlijke titel” zondag de PS te steunen. Partijkopstukken Bruno Le Maire en Henri Guaino zijn tegen zo’n republikeins front.