Tunesië krijgt brede coalitie, toch met islamitische partij

De Tunesische premier Habid Essid voor een persconferentie. Reuters / Zoubeir Souissi

Tunesië krijgt een brede coalitie. Kandidaat-premier Habib Essid heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn seculiere partij Nida Tounes toch met de belangrijkste rivaal, de islamitische partij Ennahda, en een aantal kleinere polieke partijen een coalitie zal vormen.

Ruim een week geleden zei Essid nog dat hij niet wilde regeren met Ennahda. Hij stelde een coalitie vorm met slechts één andere partij. Maar afgelopen week bleek dat die coalitie te weinig steun heeft in het parlement. Deze week zal de nieuwe regering worden geratificeerd.

In december bleek dat de 88-jarige Beji Caid Essebsi de Tunesische presidentsverkiezingen officieel heeft gewonnen. Hij kreeg volgens de officiële uitslag 55,68 procent van de stemmen. Ruim 60 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Essebsi is de eerste democratisch verkozen president van Tunesië. De vorige president, Moncef Marzouki, was aangesteld als interim-president nadat dictator Zine El Abidine Ben Ali, die het land van 1987 tot 2011 regeerde, tijdens de Arabische Lente werd afgezet.

    • Mirjam Remie