Storing rond Utrecht Centraal legt treinverkeer plat

De treinproblemen rond station Utrecht Centraal, die rond 8.15 uur begonnen, zijn nog steeds niet verholpen. Er rijdt inmiddels wel weer een beperkt aantal treinen. Toch kan het nog uren duren voor de treinen weer volgens schema rijden, meldt ProRail aan persdienst ANP.

Een NS-trein op Utrecht Centraal. Foto ANP / Erik van 't Woud

De treinproblemen rond station Utrecht Centraal, die rond 8.15 uur begonnen, zijn nog steeds niet verholpen. Het treinverkeer wordt inmiddels gefaseerd weer opgestart. Toch zullen de rest van de dag minder treinen van en naar Utrecht rijden, meldt de NS.

Een storing in de ProRail-verkeersleidingspost in Utrecht veroorzaakt de problemen.

tienduizenden gedupeerden

Volgens de NS zorgt het opstarten van het treinverkeer voor een “logistieke puzzel”, omdat treinstellen nu niet meer op de juiste plek staan. Belangrijke intercitytrajecten krijgen voorrang. Op sommige plaatsen zijn NS-bussen ingezet, maar die zijn vaak erg vol. Volgens Stan Hoen, woordvoerder van de NS, gaat het om “tienduizenden” gedupeerden met vertraging van “meer dan een uur”. En bussen kunnen niet iedereen opvangen, zegt Hoen.

“Stel je voor: in de spits rijden 120 treinen, waarvan een groot deel dubbeldekkers. Een dubbeldekker vervoert zo’n duizend passagiers. Dat zijn vijftig tot zestig bussen én chauffeurs, niet te doen. Wel proberen we zo veel mogelijk reisinformatie te geven op stations en via borden.”

‘Structureel probleem’

Het is de tweede grote systeemstoring binnen enkele weken (hier de eerste). Reizigersvereniging Rover vindt de impact van de storing onaanvaardbaar en wil dat de raad van commissarissen ingrijpt. Voorzitter Arriën Kruyt:

“Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem. Het is nu hoog tijd in te grijpen bij de ICT-afdeling van ProRail. Doormodderen is geen optie.”

Tweede Kamer is het beu

Meerdere partijen in de Tweede Kamer hebben vandaag hun ongenoegen uitgesproken over de herhaaldelijke problemen op het spoor, zo meldt ANP. Duco Hoogland (PvdA) wil opheldering van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (tevens PvdA) naar aanleiding van de storing. Hoogland:

“Het is onbegrijpelijk dat het door computerstoornissen zo vaak mis gaat op het spoor. Reizigers in het hele land zijn daar de dupe van. Aan sneeuwbuien kan niemand wat doen, maar dit gaat om de eigen ICT-systemen.”

Ook Mansveld is boos over de storingen en incidenten en eist zo snel mogelijk uitleg van NS en ProRail over de problemen van de afgelopen twee weken. De staatssecretaris zei tegen ANP:

“Ik heb de president-directeuren van ProRail en NS laten weten dat zij alles op alles moeten zetten om de oorzaken hiervan (de storingen, red.) boven tafel te krijgen en structureel te verhelpen. Hier wil ik zo snel mogelijk door beide organisaties over worden geïnformeerd. Reizigers moeten immers kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis.”

Dit bericht wordt bijgewerkt. Heb je een update voor ons? Laat het weten via @nrc.

Lees ook op NRC Q: Wij <3 NS - dankzij ^KJ (en nog 23 anderen)

    • Casper van der Veen
    • Sterre van der Hee