Terugkijken: Katy Perry won vannacht de Super Bowl

De traditionele halftimeshow tijdens de Super Bowl, dit jaar van popzangeres Katy Perry, gaf een nieuwe draai aan het fenomeen larger than life. Ze kwam tijdens openingsnummer ‘Roar’ namelijk binnen op een enorme mechanische leeuw.

Katy Perry tijdens de halftimeshow van de Super Bowl. AFP / Christopher Polk

De traditionele Halftime Show tijdens de Super Bowl, dit jaar van popzangeres Katy Perry, gaf een nieuwe draai aan het fenomeen larger than life. Ze kwam tijdens openingsnummer ‘Roar’ namelijk binnen op een enorme mechanische leeuw.

Vier verschillende werelden had Perry voor ons in petto, waarbij we van dansende schaakstukken naar dansende strandballen gingen. Geen spannende choreografieën zoals bij voorgangers Beyoncé of Bruno Mars, maar technisch vernuft vormde het uitgangspunt van de show. Muzikaal zat ze er niet één keer naast; ze zong geen noot vals. Met Lenny Kravitz op gitaar werd I Kissed A Girl getransformeerd tot rocknummer, compleet met solerende Kravitz. Rapster Missy Elliott trok van leer in een medley van drie nummers, maar de ware popprinses Perry zagen we pas bij bij het laatste nummer, Firework.

Kijk de show (ongeveer 12 minuten) terug:

Sommige mensen wisten trouwens niet waar ze naar keken:

Twitter avatar MTVNews MTV News Is @katyperry riding a transformer? #KatyPerrySuperBowl 👯

Over entree gesproken: het was dus een gigantische gouden leeuw, ‘aangedreven’ door mensen die beneden Perry het gevaarte voortbewogen:

Eén Twittergebruiker viel overigens de verbluffende gelijkenis op tussen haar eerste pakje (haar kostuums werden ontworpen door Jeremy Scott) en de vuur-Pokémon Emboar. Een ander zag er vooral dit pakje van acteur en komiek Will Ferrell op schaatsen in:

Dansende haaien

Toen hierna Teenage Dream en California Gurls de revue passeerden kwamen ook de blije neonpopkleuren die we van Perry gewend zijn tevoorschijn, met dansende strandballen, palmbomen en haaien. Alsof je ineens op vakantie was. En o ja, Snoop Dogg zat volgens zichzelf in één van de haaienpakken:

Twitter avatar SnoopDogg Snoop Dogg If you were wondering that was me in tha Shark costume !!

Nog even die haaien dan:

Missy Elliott

Van tevoren gingen al geruchten dat rapster Missy Elliott één van de speciale gasten tijdens de show zou zijn, en dat was dus ook zo. In een medley van Get Ur Freak On, Work It en Lose Control werd Katy Perry even minder belangrijk:

En collega Timbaland zag dat het goed was:

Twitter avatar Timbaland Timbaland now thats what Im talking about @MissyElliott u kilt dat

Hoe goed? Zo goed:

Vuurwerk, vuurwerk, vuurwerk

Het sluitstuk was Firework, dat Perry als rustpunt inleidde en naar een absoluut en letterlijk hoogtepunt bracht toen ze de lucht in werd gehesen en een rondje door het stadion vloog. Je hoeft niet eens meer te weten hoe ze dat technisch voor elkaar krijgen, zo overweldigend was het schouwspel.

Technische snufjes

De show die Perry gaf blonk uit in techniek. Van de bewegende vloer met 3D-achtige beelden (videomapping, zie je ook wel eens als geprojecteerde beelden op gebouwen)…

Twitter avatar davidgrifhorst davidgrifhorst Knap staaltje vakmanschap. Videomapping taken to the next level! #SuperBowlHalftimeShow http://t.co/YLBnTU52Q7

…tot Perry die de lucht in werd gehesen, tot een ander ‘technisch hoogstandje‘, namelijk hetzelfde draadje waarmee de controller van de Wii om je pols vastzit om te zorgen dat haar microfoon niet viel:

Twitter avatar verge The Verge Did Katy Perry wear a Wii remote strap during the #SuperBowl halftime show? http://t.co/2Mdm7bfExe http://t.co/kpxG38RcKT

En dit vonden de critici

In hun recensie van het optreden schrijft The Guardian vanochtend dat Katy Perry een nieuwe definitie van de term kitsch liet zien:

“She emerges standing on the back of a giant puppet tiger which advances across the stadium, red eyes flashing, while Perry shakes its enormous golden reins while belting out Roar, clad in a Jeremy Scott outfit constructed of tongues of vinyl flame. It’s The Hunger Games as reimagined by the producers of Strictly Come Dancing.”

De New York Times was niet bijzonder onder de indruk en zag vooral dat Perry “strategische bijval” van gastoptredens kreeg, al had ze minder aan Kravitz en meer aan Elliott:

“After about a minute of shouty singing and guitar angst, Mr. Kravitz was gone, leaving barely a mark, having been on stage largely to soften that song and to reassure those who still require the sight of a guitar, even one not plugged into anything.

Ms. Perry benefited far more from her second guest, the rapper Missy Elliott, long out of the spotlight but still easily the most modern-sounding artist on the stage. She ran a speed course through three hits — “Get Ur Freak On,” “Work It,” “Lose Control” — and easily doubled the energy onstage.”

Billboard prees de tijdloosheid van Missy Elliotts nummers:

“The 43-year-old rap icon was given a bigger Super Bowl platform than anyone could have expected, performing two songs alongside Perry and one song by herself while the pop star changed outfits for her finale. Pretty good for a hip-hop veteran who has not released a proper album since 2005’s The Cookbook, yet whose best-known singles were once again proven to be iconic dance tracks at the Super Bowl.”

Idina Menzel en John Legend

Er was nog meer muziek tijdens de Super Bowl. Zo zong musicalster Idina Menzel, bekend als koningin Elsa uit Disneyhit Frozen, het Amerikaanse volkslied:

Eerder bracht zanger John Legend ‘America the Beautiful’ ten gehore op een vleugel:

Meest getwitterde Super Bowl ooit

Het was de meest getwitterde Super Bowl ooit, met 28,4 miljoen tweets die de hashtag #SB49 (de 49e Super Bowl) droegen. Concluderend, niet de New England Patriots (die de Seattle Seahawks met 28-24 versloegen) maar Katy Perry heeft deze Super Bowl gewonnen, aldus het Internet:

Twitter avatar roosmarijn Roosmarijn Reijmer Katy Perry heeft 4 verschillende outfits in 10 minuten aangehad, op een tijger gereden en is zingend door een stadion gevlogen. #netjes
Twitter avatar idinamenzel Idina Menzel .@katyperry owned that flying machine xo #SB49
Twitter avatar kumailn Kumail Nanjiani Katy Perry basically just threw a touchdown while hitting a homer and dunking on all our heads.

Lees ook op nrc.nl: ‘Vannacht is de Super Bowl. Dit is wat je moet weten‘.

    • Judith Laanen