Sun Capital steekt onder druk banken geld in V&D

Het rommelt flink bij V&D: banken verstrekken minder geld, verhuurders en bonden stappen naar de rechter.

Foto ANP

De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, is bereid 40 miljoen euro in de noodlijdende warenhuisketen te steken. De voorwaarde die Sun Capital hieraan verbindt, is dat ook de andere belanghebbenden – banken, vastgoedeigenaren en personeel – hun bijdrage leveren. Dat heeft V&D zaterdagmiddag naar buiten gebracht, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Die krant heeft documenten ingezien waaruit zou blijken dat de huisbanken van V&D – ING, Rabobank en ABN Amro – sinds december minder geld aan het warenhuis verstrekken. De banken zouden van aandeelhouder Sun een fikse kapitaalinjectie hebben geëist. Sun zou aanvankelijk bereid zijn geweest 20 miljoen euro bij te storten, maar moest dit bedrag onder druk van de banken verdubbelen.

De gesprekken tussen V&D, Sun en de banken over kredietverstrekking zijn nog niet afgerond. De woordvoerder van V&D zegt geen commentaar te geven op lopende gesprekken.

Het voortbestaan van V&D, dat sinds 2010 in handen is van Sun Capital, is hoogst onzeker. Twee weken geleden maakte het concern (63 filialen, circa 5.000 werknemers) bekend dat ingrijpende maatregelen nodig zijn. Al jaren lijdt de keten verliezen. In (boekjaar) 2013 bedroeg het nettoverlies van de V&D-winkels 42 miljoen euro.

Het overlevingsplan van V&D behelst niet alleen vijftig ontslagen op het hoofdkantoor, het bedrijf eist ook een loonoffer van bijna 6 procent van het personeel, met ingang van 1 februari. Daarnaast liet V&D schriftelijk aan de eigenaren van de winkelpanden weten dat het van februari tot en met mei geen huur zal betalen en dat de huurlasten na die periode van vier maanden structureel omlaag moeten.

De weerstand tegen de plannen is groot. Vakbonden hebben aangekondigd naar de rechter te stappen. Ook vastgoedbedrijf IEF Capital, eigenaar van de V&D-panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, daagt het concern voor de rechter. IEF Capital wil dat V&D alsnog de huur betaalt en eist anders ontruiming van de winkels. Ook andere verhuurders dreigen met juridische stappen.

V&D liet zelf vorige week weten „tevreden” te zijn over de gesprekken met de vastgoedeigenaren. „Er wordt positief meegewerkt om onze huurkosten structureel te verlagen.”

Op de aankondiging van het kort geding door IEF Capital reageerde interim-topman Don Roach, tevens financieel directeur van Sun Capital, „teleurgesteld”: „Ik dacht dat we nog in de onderhandelingsfase zaten.”