Strijdende partijen Zuid-Soedan stemmen in met delen macht

Onder zware druk hebben de strijdende partijen in de burgeroorlog van Zuid-Soedan vanochtend vroeg afgesproken de wapens neer te leggen en vanaf juli de macht te delen in een coalitieregering. Dit gebeurde in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba tijdens de jaarlijkse topconferentie van de Afrikaanse Unie. Het is het vierde vredesakkoord in ruim een jaar. In een eerste reactie achten waarnemers het onwaarschijnlijk dat dit akkoord het einde betekent van de strijd, die naar schatting 50.000 levens heeft geëist. Anderhalf miljoen mensen zijn op de vlucht gedreven.

De twee partijen in het conflict – president Salva Kiir en zijn voormalige vicepresident en nu rebellenleider Riek Machar – gaan volgens het nog niet gepubliceerde vredesakkoord de ministersportefeuilles en parlementszetels delen. Ongeveer 60 procent van de zetels en ministersposten zijn voor de groep rond Kiir, 30 procent voor de groep van Machar en 10 procent voor andere politieke partijen en voormalige politieke gevangenen. Machar weigerde zaterdagavond nog met deze deze verdeelsleutel in te stemmen. Een bron binnen de rebellengroep zegt dat verder zal moeten worden onderhandeld.

Regionale bemiddelaars legden het plan vorige week voor aan Kiir en Machar met de woorden ‘take it or leave it’. De buurlanden, die ambitieuze plannen hebben om trein- en wegverbindingen en een oliepijpleiding naar het geïsoleerde Zuid-Soedan aan te leggen, zijn de onbuigzame krijgsheren beu. Ze dreigen met sancties, zoals de EU en VS eerder deden. Maar achter de schermen zijn de regionale leiders ook verdeeld.