Doos na doos

Sjouwen of dokken? Zo bespaar je op verhuizen

Foto ANP

Even snel wat offertes aanvragen voor de verhuizing? Vergeet het. Na het invullen van uitgebreide wensenlijsten komen de telefoontjes. Want dat is hoe het gaat: verhuisbedrijven komen eerst kijken, en zeggen dan pas wat het gaat kosten.

Het is een persoonlijker aanpak die nodig is: de verhuizers hebben veel last van de ingestorte woningmarkt. Noodgedwongen bieden ze nu vaak een uitgebreidere service, volgens vicevoorzitter Martin Hobbel van de de branchevereniging Organisatie voor Erkende Verhuizers (OEV).

Langzaam opkrabbelen

De verhuisbranche (totale omzet vorig jaar: 200 miljoen euro) is de afgelopen jaren flink gekrompen. Het aantal verhuizingen daalde volgens de OEV met 30 tot 40 procent. Maar nu de woningmarkt voorzichtig herstelt, krabbelen ook de verhuisbedrijven langzaam weer op. Volgens cijfers van het CBS steeg de omzet van de branche in het eerste half jaar van 2014 met gemiddeld 4,8 procent ten opzichte van het halve jaar ervoor.

In Nederland zijn er volgens de OEV naar schatting 450 verhuisbedrijven. Daarvan zijn er 250 aangesloten bij de OEV, en dus ‘erkend’. De OEV schat het aantal particuliere verhuizingen in Nederland op 250.000 per jaar. De meeste verhuizingen, volgens Hobbel 70 procent, doen mensen zelf.

Zo duur als je zelf wilt

De OEV schat de gemiddelde verhuisprijs op 1.500 à 2.000 euro. Goedkoper is de Student Verhuis Service, die zegt voor 450 euro een gemiddelde inboedel van Amsterdam naar Utrecht te verhuizen. Onverzekerd, dat wel. Wie kiest voor een verhuisbedrijf van de OEV is tot 100.000 euro verzekerd voor de inboedel. Martin Hobbel van de OEV noemt de niet-erkende bedrijven de budgetvliegtuigen onder de verhuisbedrijven. “Je instaptarief is heel laag, maar alle extra service kost geld.”

Ja, zegt Wouter Gaijkema van de Student Verhuis Service, “maar we zijn ook flexibeler”. Als een verhuizing korter duurt dan afgesproken, gaat de prijs omlaag. “En als ons bijvoorbeeld om extra klusjes wordt gevraagd, zeggen we nooit nee. Dat is bij vooraf vastgelegde offertes soms wel anders.”

Tips om te besparen op je verhuizing:

1. Verhuis doordeweeks

De meeste verhuisbedrijven rekenen een toeslag voor het weekend. Dat kan variëren van 25 procent van het totaalbedrag op zaterdag tot 75 procent op zondag. Probeer dus de verhuizing op een doordeweekse dag te plannen. Dat hoeft niet ten koste te gaan van je vakantiedagen; veel bedrijven hebben in de arbeidsvoorwaarden opgenomen dat één of twee vrije dagen zijn op te nemen in verband met verhuizing.

2. Pak zelf in

De gemakkelijkste manier om geld te besparen tijdens de verhuizing is door het inpakken van de spullen zelf te doen. Dat levert je al gauw een besparing van 500 tot 600 euro op. Denk daarbij ook aan het demonteren van meubels en het opruimen van de tuin.

3. Vraag om vergoeding

Als je voor je werk verhuist, kun je vaak de baas om een verhuiskostenvergoeding vragen. Dan moet de afstand tussen het oude huis en het werk wel meer dan 25 kilometer zijn, de verhuizing binnen twee jaar na het in dienst gaan plaatsvinden en de afstand tussen woning en werk, dankzij de verhuizing, met 60 procent afnemen.

4. Spreek voorwaarden af

Leg van tevoren precies vast in de offerte wat de verhuizer doet. Akkoord gaan met het verhuizen van de ‘inboedel’ is gevaarlijk, want zijn dat alleen de meubels en verhuisdozen, of ook de lampen die nog aan de muren bevestigd zitten? Dergelijke onduidelijkheid kan zo achteraf nog voor onverwachte kosten zorgen.

5. Ruim spullen op

Een grote schoonmaak houden – er is geen beter moment om het te doen. En het scheelt ruimte en inpakuren.