Winnaar Bergsma verliest, Kramer doet niet mee maar wint wel

Uit handen van de Noorse schaatslegende Knut Kupper’n Johannesen (81) kreeg Jorrit Bergsma de Oscar Mathisentrofee, als beste schaatser van de wereld in 2014. Vlak daarvoor had hij zaterdag in het Vikingskipet van Hamar iedereen gedeclasseerd op de vijf kilometer bij de wereldbeker.

Maar gisteren, nota bene op zijn 29ste verjaardag, veranderde de Fries alsnog in de grote verliezer. Na een zwakke race op de 1.500 meter verspeelde hij zijn vrijwel zekere kwalificatie voor de WK allround begin maart in Calgary. Op de snelle Olympic Oval was hij op de lange afstanden graag de strijd aangegaan met Sven Kramer en diens wereldrecords. „Calgary gaat een attractie missen”, stelde zijn coach Jillert Anema.

Prachtige zege van de Rus Denis Joeskov, die in 1.45,07 Kjeld Nuis (1.45,80) ruim voorbleef. Martina Sáblíková troefde op de drie kilometer Ireen Wüst af, en Heather Richardson was een klasse apart op de 1.500 meter. Maar het ging in Hamar vooral om kwalificatie voor ‘Calgary’. Zeker voor de Nederlandse schaatsers, die onderling streden om de derde WK-plek. Marije Joling bleef over twee afstanden Carlijn Achtereekte 0,05 seconde voor en mag met de al eerder geplaatste Wüst en Linda de Vries naar Calgary. Bij de mannen plaatste Douwe de Vries zich voor het eerst voor de WK, naast Sven Kramer en Koen Verweij.

Kramer deed in Hamar niet mee, omdat hij zich spaarde voor de WK afstanden over twee weken in Heerenveen. Toch won hij. Zijn ploeggenoot De Vries zorgde ervoor dat concurrent Bergsma in Calgary niet kan debuteren op een WK allround. Al schakelde Bergsma vooral zichzelf uit. Op de vijf kilometer was hij in 6.17,89 meer dan vijf seconden sneller dan De Vries. Een dag later kon hij zijn goede vorm niet verzilveren op de 1.500 meter. Na een zwakke start kwam hij tot 1.50,22, slechts de zestiende tijd in de B-groep. De Vries was veel sneller (1.47,67) en wist zich verzekerd van WK-deelname toen ook Wouter Olde Heuvel later in de A-groep tekort schoot (1.47,72).