Rechtzaak tegen ‘DSK’ over pooierschap begonnen

Dominique Strauss-Kahn, het voormalige Franse hoofd van het IMF, is vandaag voor de rechter in Lille verschenen in het Carlton-proces. Strauss-Kahn en meer dan een dozijn anderen worden beschuldigd van pooierschap omdat ze seksfeesten zouden hebben georganiseerd waarbij prostituees aanwezig waren.

Dominique Strauss-Kahn, gedeeltelijk te zien op de achterbank, arriveert per auto bij de rechtbank in Lille. DSK en meer dan een dozijn anderen worden verdacht van pooierschap en vrouwenhandel. Foto Reuters/Pascal Rossignol

Dominique Strauss-Kahn, het voormalige Franse hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is vandaag voor de rechter in Lille verschenen in het Carlton-proces. Strauss-Kahn en meer dan een dozijn andere zakenmannen en agenten uit Frankrijk en België worden beschuldigd van pooierschap omdat ze seksfeesten zouden hebben georganiseerd waarbij prostituees aanwezig waren.

Het proces is vernoemd naar een hotel in de Noord-Franse stad dat het epicentrum van een georganiseerd prostitutienetwerk zou zijn. De rechtszaak zal naar verwachting drie weken duren. Strauss-Kahn, in de Franse media kortweg ‘DSK’ genoemd, hoeft waarschijnlijk pas op 10 februari te getuigen. Als hij schuldig wordt bevonden loopt hij het risico maximaal tien jaar celstraf en een geldboete van 1,5 miljoen euro te krijgen.

Prostitutienetwerk vanuit luxe hotels

Het is in Frankrijk niet verboden om te betalen voor seks, maar wel om prostitutie te faciliteren op welke manier dan ook. In een rapport van meer dan 240 pagina’s worden Strauss-Kahn en zijn mede-verdachten beschuldigd van vrouwenhandel en het opereren van een prostitutienetwerk vanuit luxe hotels. Zo zouden ze prostituees vanuit Europa naar de Verenigde Staten van Amerika hebben laten vliegen. Strauss-Kahn heeft toegegeven seksfeesten te hebben gegeven, maar ontkent dat hij destijds wist dat de aanwezige vrouwen prostituees waren.

De rechtszaak is groot nieuws in Frankrijk. Bij het proces zijn honderden journalisten aanwezig. Voor de Fransen, die gewend zijn aan zeer strenge privacywetten die de persoonlijke levens van politici beschermen, is het uniek dat het privé-leven van een dergelijke grote naam wordt uitgelicht.

Foto AP/Michel Springler

Journalisten belagen de auto waarin Dominique Strauss-Kahn zojuist is gearriveerd bij de rechtbank in Lille. Foto AP/Michel Springler

Uit het vliegtuig gehaald

DSK was het hoofd van het IMF tussen 2007 en 2011. Velen zagen hem destijds als toekomstig president van Frankrijk. Dat veranderde toen hij in mei uit een vliegtuig werd gehaald dat op het punt stond te vertrekken van New York naar Frankrijk. Een kamermeisje van een hotel in New York beschuldigde hem van verkrachting. De zaak werd geschikt, maar Strauss-Kahn moest terugtreden bij het IMF en heeft zijn politieke carrière sindsdien zien verdampen.

    • Sam de Voogt