‘Rebellen Oekraïne willen duizenden mannen rekruteren’

Zachartsjenko op archiefbeeld in Donetsk. Hij wil nu duizenden Oekraïners rekruteren voor een leger van 100.000 man. Foto EPA / Aleksandr Ermosjenko

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne willen de komende dagen duizenden mannen rekruteren om te vechten tegen het Oekraïense regeringsleger. Die actie moet de huidige strijdkracht doen uitgroeien naar 100.000 soldaten, zo laat rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko vandaag aan Russische media weten. Het rebellenleger moet volgens Zachartsjenko al over tien dagen klaar zijn.

Op welke manier de leider van de pro-Russische separatisten de duizenden mannen denkt te rekruteren, liet hij daarbij niet weten. De rebellen dreigden vorige week al met een nieuw offensief tegen het Oekraïense leger. Zachartsjenko wil zo het leger terugdrijven naar de grenzen van Donetsk en mogelijk nog verder.

Kort na dat dreigement voegden de separatisten al daad bij woord, door raketten af te vuren op de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol. Bij die aanval kwamen tientallen mensen om het leven. Volgens de rebellenleider was die aanval echter niet het begin van een belegering van de stad.

In de Verenigde Staten groeit ondertussen de steun voor het leveren van wapens aan de krijgsmacht van Oekraïne. Onder meer een groep hoge regeringsfunctionarissen pleiten voor het leveren van onder meer antitankraketten, onbemande verkenningsvliegtuigjes en gepantserde auto’s. De VS zouden daarvoor tot 2017 in totaal drie miljard dollar moeten uittrekken, zo schrijft NRC Handelsblad vanmiddag (€).

    • Joost Pijpker