Rebellen en regering Zuid-Soedan sluiten vredesakkoord

De regering van Zuid-Soedan en de rebellen in het land hebben vannacht een nieuwe vredesovereenkomst getekend, in een poging de conflicten in het land te beëindigen. Beide groepen spraken af dat president Salva Kiir de macht rebellenleider Riek Machar.

Vluchtelingen in een VN-kamp in Zuid-Soedan. De regering en de rebellen gaan nu de macht delen in een poging het conflict in het land te beëindigen. Foto ANP / Arie Kievit

Onder zware druk hebben de strijdende partijen in de burgeroorlog van Zuid-Soedan vanochtend vroeg afgesproken de wapens neer te leggen en vanaf juli de macht te delen in een coalitieregering. Dit gebeurde in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba tijdens de jaarlijkse topconferentie van de Afrikaanse Unie. Het is het vierde vredesakkoord in ruim een jaar.

In een eerste reactie achten waarnemers het onwaarschijnlijk dat dit akkoord het einde betekent van de strijd, die naar schatting 50.000 levens heeft geëist. Anderhalf miljoen mensen zijn op de vlucht gedreven.

De twee partijen in het conflict – president Salva Kiir en zijn voormalige vicepresident en nu rebellenleider Riek Machar – gaan volgens het nog niet gepubliceerde vredesakkoord de ministersportefeuilles en parlementszetels delen. Ongeveer 60 procent van de zetels en ministersposten zijn voor de groep rond Salva Kiir, 30 procent voor de groep van Machar en 10 procent voor andere politieke partijen en voormalige politieke gevangenen. Riek Machar weigerde zaterdagavond nog met deze deze verdeelsleutel in te stemmen. Een bron binnen de rebellengroep zegt dat verder zal moeten worden onderhandeld.

Regionale bemiddelaars legden het plan vorige week voor aan Kiir en Machar met de woorden ‘take it or leave it’. De regio die ambitieuze plannen koestert om trein- en wegverbindingen en een oliepijpleiding naar het geïsoleerde Zuid-Soedan aan te leggen, is de onbuigzame krijgsheren beu. Ze dreigt met het uitvaardigen van sancties, zoals de EU en VS eerder deden. Maar achter de schermen zijn de regionale leiders ook verdeeld.

    • Koert Lindijer