Ralph Meulenbroeks

foto Merlijn Doomernik

Ook binnen de klassieke muziek zijn de origineelste musici niet altijd de beroemdste, wel vaak degenen wier kunst je bijblijft. Neem gambist Ralph Rousseau Meulenbroeks. De naam toont het gebrek aan conventie. Achtergrond: gepromoveerd natuurkundige met een late roeping voor de viola da gamba, de barokke ‘beenviool’ die door Meulenbroeks artistiek( maar niet altijd commercieel) succesvol wordt ingezet voor een veelheid aan genres. Zijn nieuwe project is digitaal. Op YouTube postte Meulenbroeks het programma Confluentes, met een verscheidenheid aan stukken voor gamba solo, zonder editing opgenomen in een Utrechts klooster. De benadering is navenant vrij, tastend en onopgesmukt; de gambist als verhalenverteller. 2015 is ver weg. De schoonheid is magnetisch. Mischa Spel