Prijs naar striproman

Het album L’Arabe du futur van de Franse tekenaar Riad Sattouf is gisteren onderscheiden met de prestigieuze Fauve d’or, de ‘gouden kat’ voor beste album van het internationaal stripfestival van Angoulême. De striproman met als ondertitel ‘une jeunesse au Moyen-Orient (1978-1984)’, is de eerste in een serie van drie en beschrijft Sattoufs jonge jaren onder het Arabisch socialisme in Libië en Syrië onder Gaddafi en Assad. Hij verkocht in 2014 ruim 150.000 exemplaren van zijn boek.

Het belangrijkste stripfestival van Europa stond met tentoonstellingen en herdenkingen bijna geheel in het teken van de aanslag bij Charlie Hebdo. Sattouf, wiens album deel uitmaakte van een lijst van liefst 35 nominaties, heeft zijn roem te danken aan het weekblad. Negen jaar drukte het blad zijn strip La vie sécrète des jeunes af. Hij tekent in de traditie van de mede door Charlie in Frankrijk groot gemaakte perstekening. Afgelopen najaar stapte Sattouf over naar het weekblad L’Obs.

De Grand Prix, de grote oeuvreprijs van Angoulême, werd vorige week al toegekend aan de Japanse mangatekenaar Katsuhiro Otomo (Akira). Building Stories van cultheld Chris Ware kreeg de juryprijs Fauve d’Angoulême.