Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mansveld eist uitleg NS - problemen op spoor voorbij

Het treinverkeer rondom Utrecht wordt gefaseerd weer opgestart. Dat liet de NS even na 16.00 uur weten in een update over de problemen op het spoor, die rond 8.15 uur begonnen. De rest van de dag zullen minder treinen van en naar Utrecht zullen rijden.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA)
Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) ANP / Martijn Beekman

De treinproblemen rondom Utrecht zijn voorbij. Dat liet de NS vanavond weten in een update over de problemen op het spoor, die rond 8.15 uur begonnen.

Rond 21.00 uur waren de problemen zoals verwacht voorbij. Door een storing in de ProRail-verkeersleidingspost in Utrecht vielen urenlang diverse treinen uit rond Utrecht.

Staatssecretaris eist uitleg

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) eist opheldering van zowel NS als ProRail over de herhaaldelijke problemen op het spoor. Dat laat zij weten aan persdienst ANP. Mansveld:

“Ik heb de president-directeuren van ProRail en NS laten weten dat zij alles op alles moeten zetten om de oorzaken hiervan (de storingen, red.) boven tafel te krijgen en structureel te verhelpen. Hier wil ik zo snel mogelijk door beide organisaties over worden geïnformeerd. Reizigers moeten immers kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis.”

Ook in de Tweede Kamer was ongenoegen over de problemen. Duco Hoogland (PvdA):

“Het is onbegrijpelijk dat het door computerstoornissen zo vaak mis gaat op het spoor. Reizigers in het hele land zijn daar de dupe van. Aan sneeuwbuien kan niemand wat doen, maar dit gaat om de eigen ICT-systemen.”

Volgens VVD-Kamerlid Betty de Boer zijn er de laatste tijd zoveel problemen dat nauwelijks nog van incidenten gesproken kan worden. “Ik maak me echt zorgen of NS en ProRail de boel wel onder controle hebben”, aldus de parlementariër. GroenLinks vreest dat mensen door de vele storingen vaker de auto in plaats van de trein zullen pakken.

Twee weken geleden ook al problemen

Het is de tweede grote systeemstoring binnen enkele weken (hier de eerste). Reizigersvereniging Rover vindt de impact van de storing onaanvaardbaar en wil dat de raad van commissarissen ingrijpt. Voorzitter Arriën Kruyt:

“Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem. Het is nu hoog tijd in te grijpen bij de ICT-afdeling van ProRail. Doormodderen is geen optie.”