Pedofielenvereniging Martijn blijft verboden

Marthijn Uittenbogaard van pedofielenvereniging Martijn tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort over de rechtszaak om de vereniging te verbieden (archieffoto). Foto ANP / Phil Nijhuis

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de klacht van pedofielenvereniging Martijn verworpen. De vereniging blijft dus verboden, schrijft persdienst ANP. Martijn wilde dat het verbod op de organisatie in Nederland ongedaan werd gemaakt.

De Hoge Raad heeft de vereniging vorig jaar verboden. Dat was een uitzondering, maar in dit geval noodzakelijk, bepaalde de rechter. De vereniging bagatelliseert en verheerlijkt seksueel contact tussen volwassenen en kinderen. Die activiteiten zijn volgens de Hoge Raad schadelijk voor kinderen en in strijd met de openbare orde.

De advocaten van Martijn, Gerard Spong en Sidney Smeets:

“Wij zien in deze beslissing een geval van ontwijken van het geven van een rechtsoordeel over een maatschappelijk heikele rechtsvraag. Een gebrek aan moed dus. [...] In een weerbare democratische samenleving horen juist de impopulaire meningen beschermd te worden. Vrijheid van meningsuiting heeft alleen betekenis als het ook (of juist) impopulaire meningen beschermt. Meningen dus waar niet iedereen het mee eens is en die sommigen zelfs aanstootgevend vinden.”

Lees ook uit ons archief: Dit vinden politici, advocaten en schrijvers van het verbod op Martijn

    • Sterre van der Hee