NRC Boeken oogst: dit zijn de 10 beste boeken van januari

Een nieuw jaar, met nu al veel prachtige nieuwe titels. Dit zijn de beste boeken van januari die werden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Een nieuw jaar, met nu al veel prachtige nieuwe titels. Dit zijn de beste boeken die in januari werden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Fictie

Slaap zacht, Johnny Idaho - Auke Hulst

Basis CMYKIn een gepolijste stijl en met scherpe metaforen roept Auke Hulst in een futuristische wereld drie personen op, wier paden elkaar kruisen. Een roman over geloof en ongeloof in de virtuele wereld.
Gerecenseerd door Kester Freriks. Lees meer.

Liefde bij wijze van spreken - Yves Petry

9789023486077Vier jaar na het winnen van de Librisprijs komt Yves Petry met een ideeënroman waarin de meeste heilige huisjes van de literatuur worden afgebroken.
Gerecenseerd door Arjen Fortuin. Lees meer.

Lila - Marilynne Robinson

616Eizn12dLHet derde deel van haar Gilead-trilogie draait weer over eenzaamheid. Robinson stelt knappe vragen over de ondoorgrondelijke aard van het bestaan.
Gerecenseerd door Deniz Kuypers. Lees meer.

Nacht voor het feest - Saša Stanišic

Basis CMYKIn deze bekroonde roman illustreren korte verhalen de tragiek en absurditeit van het leven. De non-fictieve kroniekverslagen drukken je neus op de historische continuïteit.
Gerecenseerd door Michel Krielaars. Lees meer.

Dagboek 1977-1978 - Frida Vogels

12091-pDe lekker lopende zinnen, de gortdroge observaties, de heldere opbouw van de verhalen en anekdotes maken steeds weer deze dagboeknotities zo levendig en spannend.
Gerecenseerd door Janet Luis. Lees meer.

De hartslag van Moskou Jirí Weil

index.php-2Het is een bloedstollende, maar ook dromerige roman over een vrouw die zich uiteindelijk opoffert voor ‘de goede zaak’. En over een man die moeite heeft met de ‘Sovjetmensheid’.
Gerecenseerd door Michel Krielaars. Lees meer.

Non-fictie

De wet als kunstwerk - Willem Witteveen

9789089533357De bij de ramp met de MH17 omgekomen rechtsgeleerde Witteveen (1952-2014) schreef zijn magnum opus over de ontaarding van de rechtsstaat. Het boek is een scherpe waarschuwing voor de hoeders van de democratie.
Gerecenseerd door Marc Chavannes. Lees meer.

The Nazi’s Next Door - Erich Lichtblau

81UmMTwXTfL._SL1500_Een New York Times-journalist dook uit vrijgegeven dossiers meer details op over de nazi’s in naoorlogs in Amerika en biedt context en inzicht. Een verbijsterend boek.
Gerecenseerd door Maartje Somers. Lees meer.

Phantom Terror - Adam Zamoyski

9780007282760In een wervelend boek beschrijft Zamoyski het broeierige Europa van na de Franse revolutie.
Gerecenseerd door Arnold Heumakers. Lees meer.

The Newton Papers - Sarah Dry

51V0tDwfbFL._SY344_BO1,204,203,200_Dit verhaal over het lang verborgen gebleven archief van natuurkundige Isaac Newton gaat vooral over de kleurrijke geleerden die de afgelopen eeuwen de ware Newton zochten.
Gerecenseerd door Rob van den Berg. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis