Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Nederlandse militairen aangekomen bij rampplek MH17

De cockpit van de Malaysia Airlines Boeing steekt uit boven de zonnebloemen, op een archieffoto vlak na de ramp. Nederlandse militairen zijn vandaag op de rampplek.
De cockpit van de Malaysia Airlines Boeing steekt uit boven de zonnebloemen, op een archieffoto vlak na de ramp. Nederlandse militairen zijn vandaag op de rampplek. Foto ANP / Pierre Crom

De Nederlandse militairen in Oekraïne zijn er vandaag in geslaagd bij de rampplek van vlucht MH17 aan te komen. Ze zijn daar om een kleine hoeveelheid stoffelijke resten van de slachtoffers van de ramp op te halen, zo meldt het ministerie van Defensie vandaag aan persbureau ANP.

De militairen van de repatriëringmissie waren al van plan om naar de rampplek vlak bij de stad Donetsk te gaan. Voorwaarde was echter wel dat het veilig genoeg was in de omgeving van de crash site. Het team was eerder al in het Oost-Oekraïense Donetsk om te overleggen over de veiligheidssituatie in het land.

Mogelijk ook bezittingen mee teruggenomen

De stoffelijke resten die de militairen nu gaan ophalen, liggen opgeslagen in de buurt van de rampplek. Ze zijn gevonden door lokale hulpdiensten en bewoners. Het is de bedoeling dat de resten zaterdag naar Nederland worden overgebracht. Daarbij zal dan dezelfde ceremonie in acht worden genomen als bij de eerdere terugkeer van stoffelijke resten.

Op weg naar de rampplek zijn de leden van de missie ook langsgegaan in de stad Charkov. Ook nemen ze mogelijk nog persoonlijke bezittingen van de slachtoffers mee. Bij de vliegramp in juli van dit jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Drie van hen zijn nog niet geïdentificeerd.