Nederlandse journaliste Geerdink aangeklaagd in Turkije

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd. Het Turkse persbureau DHA meldde maandag dat de aanklager in Diyarbakir haar vervolgt voor „het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”.

Journaliste Frederike Geerdink. ANP / Natascha Ditzel

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd. Ze wordt volgens het Turks persbureau DHA aangeklaagd voor “het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”.

Twitter avatar minbuza MinBuZa Buitenlandse Zaken op de hoogte van berichten over @fgeerdink. NL ambassade Ankara staat in contact met Geerdink en volgt de zaak.
Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink two more things. 1. i love you all for your support, 2. i block who ever even *suggests* that i’m an agent. love from #amed!

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir en specialiseert zich in de Koerdische kwestie. Afgelopen week bezocht ze Kobani.

Oppositie pleit voor actie

Oppositiepartijen als CDA, SP en D66 pleiten voor actie van minister Koenders, weet persdienst ANP. CDA-Kamerlid Raymond Knops zegt dat de vervolging aantoont dat het “heel slecht gesteld” is met de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten in Turkije.

“De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen.”

Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt.

    • Mirjam Remie