Melig zonder diepgang

Jerry Lauper is een psychopaat die in de San Quentin-gevangenis het licht heeft gezien. Lauper is ervan overtuigd dat de succesvolle tv-kok Jane Raimy en hij tweelingzielen zijn. Hij weet dat zij de ware is, zij weet nog van niks. Maar daar zal snel verandering in komen. Lauper heeft de receptuur van alle gerechten van Jane Raimy uit zijn hoofd geleerd, ook al kookt hijzelf nooit, en hij heeft een plan bedacht hoe zij samen binnenkort gelukkig zullen worden. Dame blanche, de vijfde thriller van Elvin Post (41) is een tragikomische schelmenroman die in de Verenigde Staten speelt. De opbouw van zijn boeken is knap, de filmische schrijfstijl verzorgd en er zit vaart in. Door de meligheid en het gebrek aan diepgang lijkt Dame blanche soms meer op een film van Dick Maas dan een thriller van Quentin Tarantino of de Coen Brothers. De grappig bedoelde hard-boiled dialogen doen soms ook niet onder voor de dialogen uit Flodder.

    • Arjen Ribbens