Mahleriaan als chef-dirigent

In Arnhem, waar in 1903 voor het eerst in Nederland muziek van Mahler klonk (de monumentale Derde symfonie), heeft Het Gelders Orkest opnieuw een echte Mahleriaan als chef. Voormalig violist Antonello Manacorda speelde als concertmeester Mahler onder Abbado en Haitink, samen met Abbado richtte hij het Gustav Mahler Chamber Orchestra op.

Na een markante Zevende symfonie maakte Manacorda nu een opname van de prachtvolle Vierde, zeer geschikt voor beginnende liefhebbers. Ook hier heeft hij zijn eigen opvattingen en trekt hij zich in het knisperende eerste deel met winterse sneeuwpret weinig aan van het ‘nicht eilen’. In het derde deel Ruhevoll stijgen we juist langzamer dan ooit op, dwars door donkere wolken naar de pompeuze hemelpoort. Daarachter is het stralend licht en vredig. Sopraan Lisa Larsson zingt met een enthousiasme dat wat strakker had gekund over het hemelse luilekkerland en de mooiste engelenmuziek.

    • Kasper Jansen