Lambert is bij Queen goede Freddy Mercury-vervanger

De vertrouwde, robuuste muziek van Queen vulde de Ziggo Dome. Op het podium de bekende, wat grijzer geworden koppen van gitarist Brian May (67) en drummer Roger Taylor (65). Het publiek zong hartstochtelijk mee met Radio Ga Ga en We Are The Champions. Alleen de zanger was nieuw.

Freddie Mercury overleed in 1991 aan aids. Zijn vervanger is Adam Lambert, een 33-jarige Amerikaan. In 2009 werd hij tweede bij de talentenjacht American Idol. Voor zijn finalenummer We Will Rock You koos hij de echte bandleden van Queen als begeleidingsband. Het bracht Taylor en May op een idee: waarom niet op tournee met deze zanger die dezelfde branie en hetzelfde stembereik heeft als de betreurde Mercury?

Meer nog dan Freddie Mercury is Adam Lambert openlijk homo. Killer Queen bracht hij liggend op een sofa, met een maximum aan camp. Zijn Amsterdamse publiek noemde hij ‘bitches’ en hij vond dat we er sexy uitzagen, „zelfs de dames!” Hij zong fantastisch, zoals de hoofdrolspeler in Queen the Musical deze beproefde nummers fantastisch zou zingen.

Het ging pas mis op momenten Lambert het podium verliet. Zonder hem is Queen een treurig stel oude mannen, in stroeve zangnummers van Taylor en May of een overdosis bas-, drum- en gitaarsoli. Ontwikkeling zit er niet meer in. Wat rest is een geoliede karaokeshow met de oude videoclip van Bohemian Rhapsody als onmisbaar podiumattribuut.

    • Jan Vollaard