Italiaanse gekte om een koopje uit Alkmaar

De twintigjarige verdediger Wesley Hoedt verhuist van AZ naar Lazio Roma. Best opmerkelijk: een groentje naar de bakermat van de verdedigingskunst.

Toen Wesley Hoedt een kleine twee weken geleden aankwam op vliegveld Fiumicino in Rome, werd hij door een zijdeur naar buiten geleid. Dat moest wel, want bij de hoofdingang stond het vol met journalisten en supporters die een glimp wilden opvangen van de nieuwste aanwinst van Lazio Roma. Het was gekte op zijn Italiaans. En dat voor een speler die namens AZ pas dertien duels in de eredivisie heeft gespeeld.

Toch lijkt de twintigjarige verdediger de uitzondering te worden in de vannacht eindigende transferperiode. Hoedt, zondag een van de uitblinkers tegen Heracles Almelo (3-1 winst), is de enige eredivisiespeler die in de winterstop een contract bij een buitenlandse club tekende. Wel gaat hij pas in de zomer: dan is hij transfervrij. Balen voor AZ. De club hoopte deze winter twee miljoen euro voor hem te beuren, maar moet het nu doen met een opleidingsvergoeding van krap zes ton.

Hoedt was niet duur, maar het blijft toch opvallend: een net doorgebroken verdediger die vertrekt naar het land waar ze het verdedigen hebben uitgevonden. Van Franco Baresi en Sergio Brio tot Fabio Cannavaro en Marco Materazzi: geslepen mannen die nooit hun been terugtrokken.

Van dat kaliber is hij nog niet, de voorstopper die deze namiddag geen kind heeft aan de tamme spits Danny Avdic van Heracles. Maar Hoedt heeft de potentie. „Hij is groot, sterk, snel op de eerste meters en heeft opbouwende kwaliteiten”, zegt Joop Lensen, tot 2005 hoofd jeugdopleiding bij AZ, nu in diezelfde rol werkzaam in Rome. „Hij is bovendien een linksbenige centrumverdediger, die zijn schaars. Nederlandse clubs hebben zitten slapen, echt waar.”

Mandekkers

Voor de oude club van Jaap Stam was het een buitenkans om na Stefan de Vrij weer een „nieuw type verdediger” te halen. Lensen doelt op veelzijdige voorstoppers die zowel goed kunnen verdedigen als opbouwen, want dat is wat wordt verlangd in Nederland. „We noemen de eredivisie een Mickey Mouse-competitie, maar de opleiding is van hoog niveau. Wij scouten graag in Nederland.”

Spelers als De Vrij en Hoedt zijn volgens Lensen essentieel als Lazio weer structureel Europees voetbal wil spelen. „We hebben ze hier ook, maar die zijn pas 15/16 jaar. De oudere jongens zijn nog vooral geschoold om tegen te houden.”

Best een logische transfer dus. Temeer omdat Hoedt een „koopje” is. Is hij niet goed genoeg, dan verspilt Lazio maar een paar ton. Maar doet de speler er zelf wel goed aan? Hij zou niet de eerste zijn die vroeg naar het buitenland verkast en zijn belofte niet inlost. Denk aan mannen als Royston Drenthe, Collins John en Zakaria Labyad. Overigens slaagden anderen wel. Arjen Robben bijvoorbeeld, en Robin van Persie.

Maar zo jong vindt Hoedt zich niet. „Ik ben al bijna 21. Stefan de Vrij is 22 en doet het heel goed. Het enige verschil is dat hij veel meer eredivisieduels had gespeeld dan ik.”

Als zijn trainer John van den Brom met die uitspraken wordt geconfronteerd, blijft hij even stil. „Bijna 21.. Dat vind ik jong.” Toch vindt de coach het ongeduld en de bijna mateloze zelfverzekerdheid van Hoedt een mooie eigenschap. „Je moet zijn kop zien als hij niet speelt. Zo kwaad. Hij weet gewoon dat hij de beste is voor zijn plek.”

Italiaanse les

Hoedt is gretig. Dat is ook de reden van zijn ergernis vorig jaar. Hij zag medespelers bij vertegenwoordigende KNVB-teams doorbreken, terwijl hij door toenmalig trainer Dick Advocaat werd teruggezet naar het tweede. Die koos voor veiligheid in de vorm van oudere spelers. Terwijl Hoedt zich juist rijp achtte voor het grote werk.

Toch is hij soms nog onstuimig. Onnodig hard vooral. Ineens schoffelt hij iemand onderuit terwijl er geen gevaar dreigt.

Wat als hij straks tegenover lepe spitsen als Carloz Tévez, Luca Toni of Antonio Di Natale staat? „Dat vergt honderd procent concentratie”, zegt David Endt, liefhebber en auteur van boeken over Italiaans voetbal, die zondag vooral voor Hoedt naar het stadion is gekomen. „Dat zijn spitsen die zich sparen voor dat ene moment en daar het maximale uit halen.”

Zeker, het wordt zwaar, maar dat weerhoudt Hoedt er niet van om met genoegen vooruit te kijken. „Ik ben al begonnen met Italiaanse les. Drie keer per week.”

    • Fabian van der Poll