Hoe reageren werkgevers op de vergrijzing? Jij onderzoekt het

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Onderzoeker in opleiding
Bedrijf: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)
Wat opvalt aan de vacature: Je onderzoekt of de negatieve beeldvorming over oudere werknemers verandert.

Wat doe je dan eigenlijk?

De bevolking in Nederland is geleidelijk aan het vergrijzen en ook de pensioenleeftijd gaat omhoog. Werkgevers krijgen meer en meer te maken met oudere werknemers. Maar hoe gaan zij daar eigenlijk mee om? Dat onderzoek jij, op deze promotieplaats van het NIDI in Den Haag, het onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

“De beeldvorming ten aanzien van een oudere werknemer is vaak negatief”, zegt Kène Henkens, hoogleraar pensioensociologie en projectleider bij het NIDI. Een oudere werknemer zou minder flexibel zijn dan een jongere en minder verstand hebben van nieuwe technologieën. Toch is de verschuiving op de arbeidsmarkt een feit. Verandert de negatieve beeldvorming daardoor? En welke factoren spelen hier eigenlijk een rol bij?

Dat onderzoek jij door een vragenlijst te ontwikkelen die naar ongeveer duizend werkgevers verstuurd wordt. Over de resultaten voer je een statistische analyse uit.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt interesse in de sociale omgeving van mensen en je hebt iets met onderzoek: oftewel, je hebt een achtergrond in de sociale wetenschappen, liefst met een specialisatie in onderzoek.

Je komt te werken in een team van ongeveer zeven mensen die zich allemaal met een ander aspect van het onderzoek bezig houden. Zo is er ook iemand die zich uitsluitend richt op ervaringen van werknemers. Een beetje maatschappelijke interesse is overigens niet verkeerd. Henkens: “Het gaat over vragen die voor de hele maatschappij interessant zijn, er is veel belangstelling voor. Je moet dus zelf ook wel de krant lezen.”

Verder kan je goed schrijven en rekenen. Op een promotieplek publiceer je namelijk verschillende wetenschappelijke artikelen en uiteindelijk moet er ook een proefschrift komen.

Waarom zoeken ze iemand?

Henkens heeft net een grote onderzoeksbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gekregen en er is dus ruimte voor deze onderzoeker in opleiding.

Wat verdient dat?

Het salaris voor een promotieplek is standaard: van 2.125 euro in je eerste jaar tot 2.717 in je vierde jaar. Daar komt nog vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bovenop.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je komt te werken bij de KNAW, het ‘genootschap dat de beste wetenschappers uit alle denkbare disciplines verenigt’, zo staat op hun eigen website. Het instituut geeft ook, gevraagd en ongevraagd, advies aan bijvoorbeeld de overheid. Je moet natuurlijk wel wat hebben met cijfers, statistische analyses en het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Henkens: “Je wordt echt opgeleid voor een beroep in het onderzoek.”

    • Marieke ten Katen